2.ULUSLARARASI SARI SALTUK GAZİ SEMPOZYUMU GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Trakya Üniversitesi Balkan Araştırma Enstitüsü tarafından 06 - 09 Mayıs 2015 tarihleri arasında Bosna-Hersek’in başkenti Saraybosna’da düzenlenen “Uluslararası 2. Sarı Saltuk Gazi Sempozyumu” sona erdi. Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yener Yörük’ün de iştirak ettiği sempozyuma Başbakanlık TİKA Başkanlığı ve Yunus Emre Enstitüsü destek verdi.

Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yener Yörük, Sempozyum’un anlam ve önemini belirten konuşmalarında Saraybosna’da ikincisi gerçekleştirilen bu tarihi buluşmada Balkanlara medeniyetimizin ilk tohumlarını atan Sarı Saltuk gibi tarihî şahsiyetlerin bu sempozyumlar zinciri ile ilk defa ciddi manada araştırmalara konu olduğunu ve yeni bilgilere ulaşıldığını, böylece bu bilgi ve belgeler ışığında bir kez daha Balkanların kültürümüz ve medeniyetimiz açısından öneminin anlaşıldığını belirtti. Saraybosna Gazi Hüsrev Bey Medresesi Müdür Vekili Prof. Dr. Dzevad Pleh, TİKA Başkanlığı adına Nuri Kılıç, Yunus Emre Enstitüsü adına M. Akif Yaman, UKİD adına Genel Müdür Şefik Kantar, Türkiye Cumhuriyeti Saraybosna Büyükelçiği adına Müsteşar Yasemin Eralp,  sempozyumun açılış ve selamlama konuşmalarını yaptılar.

Rektör Yörük, bu konuşmaların ardından Sempozyum’a katkı sağlayan kuruluşların temsilcilerine teşekkür plaketi ve teşekkür belgelerini sundu. Altı oturum halinde gerçekleştirilen Sempozyum’a Türkiye, Makedonya ve Bosna-Hersek’ten toplam 28 bilim adamı katılarak Sarı Saltuk Gazi ile ilgili bildirilerini sundular. “Kapanış ve Değerlendirme Oturumu” ile sona eren Sempozyum, Sarı Saltuk Gazi Makamı’nın bulunduğu Mostar/Blagay’daki türbe ziyareti ve burada gerçekleştirilen anma töreninin ardından Osmanlı’nın vezirler şehri olarak bilinen Travnik’e düzenlenen kültür gezisi ile tamamlandı.

Trakya Üniversitesi’nin öncülüğünde gerçekleştirilen “Uluslararası 2.Sarı Saltuk Gazi Sempozyumu”na Bosna-Hersek halkı, üniversite öğrencileri ve Bosna basını büyük ilgi gösterdi. 

Ek Resimler
Bu içerik 13.05.2015 tarihinde yayınlandı ve toplam 1081 kez okundu.