BATI TRAKYA TÜRKLERİNİN EĞİTİM, BASIN VE DİNİ DURUMLARI KONULU ÇALIŞTAY DÜZENLENDİ.

“Batı Trakya Türklerinin Eğitim, Basın ve Dinî Durumları” konulu çalıştay düzenlendi.

25 Şubat 2017 tarihinde üniversitemiz Balkan Kongre Merkezi Senato Salonunda gerçekleştirilen Çalıştaya Rektörümüz Prof. Dr. Erhan TABAKOĞLU, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Ayhan GENÇLER, Fen Bilimleri Enstitüsü Müdür Vekili Prof. Dr. Murat YURTCAN, Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdür Vekili Yrd. Doç. Dr. Levent DOĞAN, Üniversitemizin çeşitli birimlerinden akademisyenler ile öğrenciler katıldı.

Etkinlikte Yunanistan’ın Batı Trakya bölgesinde yaşayan Türk azınlığın son durumu ele alındı. Balkan Araştırma Enstitüsü Müdürü Bülent AKYAY, açılış konuşmasında 2010 yılında kurulan enstitümüz ve faaliyetlerine kısaca değinerek enstitümüz tarafından yapılmış ve yapılacak olan akademik ve bilimsel çalışmaların Balkanların daha iyi anlaşılmasına dair önemi ve katkısı üzerinde durdu. Ayrıca çalıştayın amacının Batı Trakya’da hâlihazırda yaşayan ve alanlarında önde gelen kişilerden Azınlığın sosyo-kültürel hayatlarını ilgilendiren konulardaki güncel durum ve son gelişmeler hakkında bilgi edinmek, tespitlerde bulunmak olduğunun altını çizdi.

Çalıştayın açılış konuşmasında Rektörümüz Prof. Dr. Erhan TABAKOĞLU ise Balkanlardan yaklaşık 2000 öğrencinin Trakya Üniversitesinin çeşitli bölümlerinde okuduğunu ve misyon olarak 2023 yılına kadar Üniversitemizde öğrenim gören Balkanlı öğrenci sayısını 10.000’e kadar arttırmayı hedeflediğini söyledi.

Enstitümüz Balkan Siyaseti ve Uluslararası İlişkiler Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali CHOUSEINOGLOU’nun moderatörlüğünü yaptığı çalıştayda konuşmacı olarak Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği Başkanı Sami Ali TORAMAN, Batı Trakya Türk Azınlığı Kültür ve Eğitim Şirketi Genel Müdürü Pervin HAYRULLAH, Gümülcine Seçilmiş Müftülüğü Müftü Yardımcısı Fehim AHMET, İskeçe Seçilmiş Müftülüğü Müftü Yardımcısı Ahmet HRALOĞLU, Rodop Rüzgârı Dergisi sahibi İbrahim BALTALI, Çınar FM Müdürü ve TRT Muhabiri Necat AHMET ile Gündem Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Ozan AHMETOĞLU söz aldılar.

İki oturum halinde düzenlenen çalıştayın ilk oturumunda Batı Trakya Türklerinin eğitim durumları, eğitimin aksayan yanları, iki dilli eğitim konusunda karşılaşılan sorunlar, tarihten günümüze müftülükler, vakıflar, her iki müftülüğün Azınlığın dinî hayatına sunmaya devam ettikleri katkılar dile getirildi. Öğleden sonraki ikinci oturumda ise Türkçe yazılı ve işitsel basının dünü ve bugünü masaya yatırıldı. Katılımcılar Batı Trakya’da Türkçe yayın yapan basın kuruluşlarının karşılaştıkları temel sorunları ve bu alanda son yıllardaki olumlu ve olumsuz gelişmeleri değerlendirdiler.

Çalıştay sonunda katılımcılara Enstitü Müdürümüz tarafından katılım belgeleri ve hediyeleri takdim edildi.
 
Ek Resimler
Bu içerik 28.02.2017 tarihinde yayınlandı ve toplam 972 kez okundu.