“Bulgaristan Türklerinin Eğitim, Basın ve Dinî Durumları” konulu çalıştay düzenlendi.

11 Mart 2017 tarihinde üniversitemiz Balkan Kongre Merkezi Senato Salonunda gerçekleştirilen Çalıştaya Rektörümüz Prof. Dr. Erhan TABAKOĞLU, Edirne İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet HACIOĞLU, Edirne Basın Yayın ve Enformasyon İl Müdürü Uğur ÜLGEN, Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı Trakya Koordinatörü Doç. Dr. Mustafa ŞENTÜRK, İlahiyat Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Cevdet KILIÇ, Kırkpınar Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Müdür Vekili Prof. Dr. Hakan TUNA, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdür Vekili Prof. Dr. Tammam SİPAHİ, İl Müftüsü Emrullah ÜZÜM, Balkan Rumeli Türkleri Konfederasyonu Genel Başkanı Zürfettin Hacıoğlu, Balkan Türkleri Federasyonu Başkanı Nedim DÖNMEZ ve Üniversitemizin çeşitli birimlerinden akademisyenler ile öğrenciler katıldı.

Etkinlikte Bulgaristan Türklerinin eğitim, basın ve dinî hayatlarına dair sosyo-kültürel alanda son durumları ele alındı. Balkan Araştırma Enstitüsü Müdürü Bülent AKYAY, açılış konuşmasında enstitümüzün yürüttüğü akademik ve bilimsel etkinlikler ile Balkanoloji alanında ülkemizde öncü rol üstlenmeye devam ettiğine vurgu yaptı.

Çalıştayın açılış konuşmasında Rektörümüz Prof. Dr. Erhan TABAKOĞLU ise üniversitemizin Balkan misyonu üzerinde durarak, üniversite olarak bölgede yaşayan soydaşlara yönelik desteklerinin süreceğini dile getirdi.

Enstitümüz Balkan Siyaseti ve Uluslararası İlişkiler Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali HÜSEYİNOĞLU’nun moderatörlüğünü yaptığı çalıştayın ilk oturumunda Plovdiv Paisiy Hilendarski Üniversitesi Filoloji Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Harun BEKİR, Kuzey ve Doğu Bulgaristan Türkçe Öğretmenleri Derneği Başkanı Emine HALİL ve gazeteci İsmail KÖSEÖMER söz aldı. Balkan Araştırma Enstitüsü Müdürü Bülent AKYAY’ın moderatörlüğünde öğleden sonra gerçekleştirilen ikinci oturumda ise Bulgaristan Başmüftülüğü Genel Sekreteri Celal FAİK, Başmüftülük Dinî Eğitim Sorumlusu Hüseyin KARAMOLLA ve Başmüftülük Dış İlişkiler Dairesi Sekreteri Hayri EMİN söz aldı.

Çalıştayın ilk oturumunda Bulgaristan Türklerinin eğitim ve basın hayatları ele alındı. Yrd. Doç. Dr. Harun BEKİR Bulgaristan eğitim sistemi ve bu sistem içinde Türkçenin yerini, Emine HALİL ise Kuzey ve Doğu Bulgaristan bölgesindeki okullarda anadil Türkçe eğitimi ile bölgedeki öğrenci, öğretmen ve okullar hakkındaki bilgileri, İsmail KÖSEÖMER ise Bulgaristan’daki Türklerin basın ve diğer sosyal alanlarda yaşadıkları sorunları dile getirdi.

Öğleden sonra gerçekleştirilen ikinci oturumda ise Celal FAİK Bulgaristan’da Müslümanlara ait vakıflar ve karşılaşılan sorunlar, Hüseyin KARAMOLLA Müslümanlara ait eğitim kurumları ve din eğitimi, son olarak da Hayri EMİN Bulgaristan Müslümanlarının Dinî Yapılanması ve uluslararası boyuta taşınan dinî hak ihlalleri üzerine sunumlar gerçekleştirdiler. Program soru ve cevap kısmı ile sona erdi.

Çalıştay sonunda katılımcılara Enstitü Müdürümüz tarafından katılım belgeleri ve hediyeleri takdim edildi.

Ek Resimler
Bu içerik 16.03.2017 tarihinde yayınlandı ve toplam 891 kez okundu.