“DR. SADIK AHMET VE BATI TRAKYA TÜRKLERİ” PANELİ DÜZENLENDİ.

Enstitümüz tarafından düzenlenen “Dr. Sadık Ahmet ve Batı Trakya Türkleri” adlı panel İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Prof. Dr. Fehmi YILDIZ konferans salonunda gerçekleştirildi.
 Panele Edirne Vali Yardımcısı Yusuf GÜLER, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Erhan TABAKOĞLU, Rektör yardımcıları, Dekanlar, Müdürler, İl Kültür Müdürü Ahmet HACIOĞLU, Edirne Basın Yayın ve Enformasyon Müdürü Uğur ÜLGEN, Öğretim üyeleri ve öğrenciler ile Merhum Sadık AHMET’in eşi Işık SADIK AHMET katıldı.

Panelin açılış konuşmasını yapan Enstitü Müdürümüz Yrd. Doç. Dr. Bülent AKYAY, üniversitemizde bu etkinlik sayesinde Dr. Sadık AHMET ile ilgili bir farkındalık yaratıldığını ve bu konuda destekleri için Sayın Rektörümüze teşekkür etti. 

Daha sonra söz alan Rektörümüz Prof. Dr. Erhan TABAKOĞLU, yaptığı konuşmada “Osmanlı İmparatorluğu bu topraklarda 500 yıl farklı ulusların kimliklerine, dillerine ve dinlerine saygı göstermiş ve farklılıkların birlikte yaşadığı bir barış ortamı sağlamıştı. Bu anlamda Batı Trakya’da, Türk azınlığımızın haklarını en güzel ve en doğru şekliyle temsil etmiş Dr. Sadık AHMET’i gençlerimiz ve biz daha iyi tanımalı ve anlamalı, aynı zamanda Lozan’la Türk Azınlığa verilmiş hakların ne olduğunu iyi bilmeliyiz” dedi. 

Panelimize onur konuğu olarak katılan Işık SADIK AHMET, Batı Trakya’daki mücadelenin aslında bir varoluş mücadelesi olduğunu, Türk kimliği ile oralarda yaşamanın hiç de kolay olmadığını vurguladı. 

Panelin başlangıç konuşmacısı İstanbul Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nilüfer ERDEM, 1923 Lozan Barış Antlaşması’nın Batı Trakya Türkleri adına önemine değindi. Türk-Yunan Mübadelesinin etkilerine de atıfta bulunan ERDEM, 1923-1930 arası dönemde Türk Azınlığın gündelik yaşamından örnekler ile bu dönemle ilgili temel gelişmelere ışık tuttu. 

Enstitümüz Balkan Siyaseti ve Uluslararası İlişkiler Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali HÜSEYİNOĞLU da konuşmasında 1930’lardan 1980’lere Batı Trakya Türklerinin yaşadıkları inişli çıkışlı süreçleri vurguladı ve bu dönemde yaşanmış temel insan ve azınlık haklarının seyri ile ilgili bilgiler aktardı. 1980’lerle birlikte neredeyse hiçbir Türk Azınlık üyesinin hak arama bağlamında elini taşın altına koymaya cesaret edemediği bir dönemde Dr. Sadık Ahmet’in bu cesareti gösterdiğini ifade eden HÜSEYİNOĞLU, bazı azınlık haklarının mücadele sonrası elde edildiğini ve bunun en önemli göstergelerinden birinin de Türk azınlık toplumunun desteğini arkasına alan Dr. Sadık Ahmet olduğunu ifade etti. 

Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hikmet ÖKSÜZ de, 1990’lı yıllarda akademisyenlik yolunda temel ilham kaynağının Dr. Sadık AHMET olduğunu söyledi. Türklüğün savunucusu olan ve bunu da canıyla ödeyen Dr. Sadık AHMET döneminde Batı Trakya’daki Türklerin güçlü bir şekilde ayağa kalkma mücadelesi verdiğini ifade eden ÖKSÜZ, Sadık Ahmet’in 1980’li ve 1990’lı yıllarda Azınlığın hak arama mücadelesindeki kilit rolünün altını çizdi. 

Son panelist olan Araştırmacı Yazar Özkan HÜSEYİN ise Dr. Sadık AHMET’in Batı Trakya Türkleri’nin hakkını uluslararası boyutta arama bağlamında birlikte verdikleri mücadelenin altını çizdi. Almanya’da yaşayan Batı Trakya Türklerinin, Batı Trakya Türk Dernekleri öncülüğünde Dr. Sadık AHMET’e verdikleri destekten bahseden Hüseyin, bu bağlamda Almanya’daki Türklerin yaşadıkları sorunlara da değindi ve bu desteğin risklerini örnekler vererek anlattı. 
Program sonunda Rektörümüz Prof. Dr. Erhan TABAKOĞLU katılımcılara hediyeler ve katılım belgeleri verdi.
Ek Resimler
Bu içerik 22.11.2017 tarihinde yayınlandı ve toplam 1687 kez okundu.