KONFERANS VE SERGİ: YÜZ KARİKATÜRLE SREBRENİTSA SOYKIRIMI

Uluslararası savaş suçları mahkemesinde gözlemci olan ve Norveç’te yaşayan Boşnak kökenli Norveç'li karikatürist, Şukri Meholyiç, Srebrenitsa'da katledilen 8372 kurbanın anma günü olan 11 Temmuz tarihine denk düşecek şekilde üniversitemizde karikatür sergisi ve vereceği konferans ile misafirimiz olacaktır. Şukri Meholyiç'e ait 100 karikatürün sergileneceği bu etkinlikte savaş, yıkım ve Bosna Hersek'te neler olduğu ve nasıl gerçekleştiği, bunun sonrasında gelen veya getirilmesi talep edilen adalet kavramlarına da değinilecek ve bu soykırım tüm boyutları ile açıklanıp anlatılacak ve belki de daha önce hiç anlatılmamış olan kısımlarına ışık tutulacaktır.
Karikatürleri ile Srebrenitsa katliamının uluslararası kamuoyunda duyulmasını ve global arenada gündeme yerleşmesinde büyük katkısı olmuş bir sanatçı olan Şukri Meholyiç (Şukrija Meholjiç) beyin baş konuğu olan etkinliğimize Sn.Rektörümüz Prof.Dr.Erhan Tabakoğlu ve değerli rektör yardımcılarının, değerli akademisyenlerimiz yanında Edirne şehrindeki mülki ve idari amirler ile Boşnak ve Balkan derneklerinin de katılmaları öngörülmüştür. Etkinliğe ayrıca tüm öğrencilerimiz ve Edirne halkı da davetlidir.
Program bir konferansla başlayacak olup bu konferansın akabinde karikatürlerinden oluşan yüz eser sergilenecektir. Bu şekilde Srebrenitsa soykırımı, soykırım ve savaş suçu gibi kavramlar ile soykırım ve katliam arası farklılıklar ve bu acı olayın uluslararası arenada ne şekilde tasnif edildiği, uluslararası kurumların güvenilirliğinin ve objektifliğinin sorgulandığı, ırkçılık, islamofobi ve "öteki" olarak görülen milletlerin dünyada var olması ve varlık süreçleri, ve bunun balkanlardaki yansıması, güçsüzlere yönelik "adalet" kavramı ile "güçlülerin adaleti" kavramlarının sorgulanması ve bu şekilde entellektüel düşüncenin öğrenciler ve akademisyenlere yönelik yapılacak sergi ve konferanstan oluşan bir etkinlikle verilmesi ve her şeyden önce bu acı günün gereği gibi anılması ve bir daha gerçekleşmemesi için global bir farkındalığa katkıda bulunması ve meselenin daha da fazla insana ulaştırılması amaçlanmaktadır.
Bu içerik 16.06.2017 tarihinde yayınlandı ve toplam 1143 kez okundu.