MAKEDON TARİH YAZIMINDA OSMANLI DÖNEMİ KONFERANSI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Enstitümüz tarafından düzenlenen “Balkan Konferansları-I” projesi kapsamındaki konferanslar dizisinin ikincisi Üsküp St. Kiril ve Metodiy Üniversitesi Milli Tarih Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Dragi GJORGİEV’in konuşmacı olarak katıldığı “Makedon Tarih Yazımında Osmanlı Dönemi” başlıklı konferans 04 Kasım 2015 tarihinde İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Prof. Dr. Fehmi YILDIZ konferans salonunda gerçekleştirildi. Konferansa Rektör Prof. Dr. Yener YÖRÜK, Vali Yardımcısı Beyazıt TANÇ, Dekanlar, Enstitü ve Yüksekokul Müdürleri, akademisyenler ile öğrenciler katıldı.

Konferansın açılış konuşmasını Enstitü Müdürümüz Doç. Dr. Rıdvan Canım gerçekleştirdi. Rektörümüz Prof. Dr. Yener YÖRÜK de yaptığı konuşmada Balkan Araştırma Enstitüsü ile Üniversitemizin Balkanlara ve Ülkemize sağladığı katkılardan bahsetti. Açılış konuşmalarının ardından Prof. Dr. Dragi GJORGİEV’in özgeçmişi okundu. Prof. Dr. Dragi GJORGİEV, Osmanlı Devleti’nin Avrupa’daki ilk başkentinde olmaktan mutluluk duyduğunu belirtti. 

Prof. Dr. GJORGİEV, yaptığı konuşmasında, Makedonya’da eğitim gören öğrencilere okutulan tarih kitaplarında Osmanlı Döneminin nasıl anlatıldığını incelediğini söyledi. Buna göre Makedonya’da Osmanlı dönemini anlatan tarihçilerin ikiye ayrıldığını belirten Prof. Dr. Dragi GJORGİEV ilk grupta yer alan tarihçilerin Osmanlı Devleti döneminin ekonomik, kültürel ve sosyal konularına eğildiğini söyleyerek, tarihi daha objektif anlattıklarını söyledi. İkinci grupta yer alan tarihçilerin ise isyanlar, askeri ve toplumsal hareketlere eğildiğini ve bu tarihçilerin, tarihi gerçekliklerden uzak ve yanlı bir tutum içinde bulunduklarını söyledi.

Makedonya ulusal tarih anlatısı içerisinde uzun yıllar boyunca Makedonya’daki Osmanlı dönemi ile ilgili olarak objektiflikten ve bilimsellikten uzak, tarihi belgeler ile çelişen, nefret söylemi ile dolu bir dil kullanıldığını ifade etti. Kitaplarda bahsi geçen ulusal tarih anlatısının tarihi gerçeklerden uzak olduğunu, Osmanlı Devleti’nin sağladığı kültürel haklar, ekonomik gelişmeler, dini özgürlükler ve hakları görmezden gelindiğini vurguladı. Prof. Dr. GJORGİEV son yıllarda gelişen ve değişen bilim ortamında Makedonya’da tarih eğitimi alanında objektifliğin arttığını söyledi. Konferansın ardından Prof. Dr. Dragi GJORGİEV dinleyicilerin sorularını yanıtladı. Bir dinleyicinin sorusu üzerine Prof. Dr. Dragi GJORGİEV “Eğer Makedonya Osmanlı dışında bir komşusunun egemenliği altına girmiş olsaydı, bugün Makedonya ve Makedonca var olmazdı.” dedi. Konferansın sonunda Rektörümüz Prof. Dr. Yener Yörük, Prof. Dr. Dragi GJORGİEV’e teşekkür ederek günün hatırası için teşekkür belgesi ve çeşitli hediyeler sundu.

Programdan sonra Rektörümüz Prof. Dr. Yener Yörük, Prof. Dr. Dragi GJORGİEV, Dekanlar, Müdürler ve akademisyenlerle birlikte Enstitümüzü ziyaret ettiler.
Ek Resimler
Bu içerik 06.11.2015 tarihinde yayınlandı ve toplam 1040 kez okundu.