MAKEDONYA-TÜRKİYE KÜLTÜR HAFTASI VE SİNEMA ÇALIŞTAYI

Makedonya - Türkiye Kültür Haftası ve Sinema Çalıştayı’nın açılışı 25 Mart 2016 tarihinde Üniversitemiz Türkan Sabancı Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Program kapsamında bir dizi etkinlik gerçekleştirildi.

Program açılışına Makedonya Kültür Bakanlığı Müsteşarı Behuciddin Şehabi, Rektörümüz Prof. Dr. Yener Yörük, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Metin Aydoğdu, Arnavutçanın Manevi ve Kültür Mirası Enstitüsü Müdürü Dr. Skender Asani, İl Kültür ve Turizm Müdürü İrfan Özcan, Edirne Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Meclis Başkanı Mehmet Eren, Dekanlar, akademisyenler, öğrenciler katıldı.

Makedonya Cumhuriyeti ve Karşıyaka Folklor ekiplerinin Makedon ve Arnavutluk folklar gösterileriyle başlayan etkinlik protokol konuşmaları ile devam etti.

ETSO Meclis Başkanı Mehmet Eren açılışta bir konuşma gerçekleştirdi.

Makedonya Kültür Bakanlığı Müsteşarı Behuciddin Şehabi konuşmasında “Bu atmosferde kültürel ve manevi değerlerimizle, geleneklerimizle kültürlerimizi yaşatmaya ve gelecek nesillere aktarmaya devam edeceğiz.” diyerek Türkiye ile Makedonya arasındaki işbirliği için katkı ve gayretlerinin devam edeceğini vurguladı.

Rektörümüz Prof. Dr. Yener Yörük konuşmasında Makedonya - Türkiye Kültür Haftası ve Sinema Çalıştayı’nda bir arada olmaktan ve Makedonya’dan gelen misafirleri ağırlamaktan mutluluk duygunu belirtti. Rektörümüz konuşmasının devamında “Türkiye-Makedonya ilişkileri gün geçtikçe ilerlemekte ve bunun en başında kültür gelmektedir. Balkanlarla folklor gibi birçok alanda ortak noktamız bulunuyor. Bu anlamda Balkanlardaki bu ortaklığımız bu tip yapılan sanatsal aktivitelerle daha da kuvvetlenecektir.” diyerek çalıştayın başarılı geçmesini diledi.

Etkinlikte Makedon Film ajansı CEO’su Mimi Gjorgoska etkinlik öncesinde IIievska Üniversitemize Manaki Kardeşlerin belgeselini hediye etti.

Açılış konuşmalarının ardından Balkanların ve Türk Sinemasının ilk yönetmenlerinden Manaki Kardeşlerin 1905-1923 yıllarını kapsayan filminin gösterimi ile etkinlik sona erdi.

Makedonya-Türkiye Kültür Haftası ve Sinema Çalıştayı’nda Makedonya Eğitim Bakanlığına bağlı Üsküp Arnavutları Manevi ve Kültürel Değerleri Koruma Enstitüsü ile Üniversitemiz Balkan Araştırma Enstitüsü arasında 27 Mart 2016 tarihinde protokol imzalandı.  Arnavutçanın Manevi ve Kültür Mirası Enstitüsü Müdürü Dr. Skender Asani ile Doç. Dr. Rıdvan Canım arasında protokol imzalandı. Törende Rektörümüz Prof. Dr. Yener Yörük ile Makedonya Kültür Bakanlığı Müsteşarı Behuciddin Şehabi de hazır bulundular.

Protokolün imzalanmasından sonra Rektörümüz Prof. Dr. Yener Yörük, Makedonya Ulusal Kanalı MRT’ye bir röportaj verdi. Etkinliğin kapanış programı ise 27 Mart 2016 tarihinde Balkan Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Etkinlikte Makedonya Cumhuriyeti ve Karşıyaka Folklor ekipleri bir gösteri gerçekleştirildi. Gösterilerin ardından Makedonya Kültür Bakanlığı Müsteşarı Behuciddin Şehabi ve Rektörümüz Prof. Dr. Yener Yörük tarafından kapanış konuşmaları gerçekleştirildi. Konuşmaların sonunda protokol plaket töreni yapıldı. Kapanış programı Makedon yapımı “Dervişin Dansı” isimli belgeselin gösterimi ile son buldu.

Ek Resimler
Bu içerik 28.03.2016 tarihinde yayınlandı ve toplam 911 kez okundu.