“MAKEDONYA TÜRKLERİNİN EĞİTİM, BASIN VE DİNÎ DURUMLARI” KONULU ÇALIŞTAY

“MAKEDONYA TÜRKLERİNİN EĞİTİM, BASIN VE DİNÎ DURUMLARI” KONULU ÇALIŞTAY DÜZENLENDİ

 

Enstitümüz tarafından düzenlenen ve Makedonya Anayasa Mahkemesi Üyesi Salih MURAT, Tetova (Kalkandelen) Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman BAKİ, Gazeteci Mürteza SULOOCA, Gazeteci Eran HASİP, Eğitimci Tahsin İBRAHİM,  MATÜSİTEB Başkanı Hüsrev EMİN ile İlahiyatçı Bilal RUŞİT’in konuşmacı olarak katıldığı “MAKEDONYA TÜRKLERİNİN EĞİTİM, BASIN VE DİNÎ DURUMLARI” konulu Balkan Çalıştayı 27 Ekim 2017 tarihinde gerçekleştirildi.

Üniversitemiz Merkez Kütüphanesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen çalıştaya Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Erhan TABAKOĞLU, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mümin ŞAHİN, Prof. Dr. Cem UZUN ile Dekanlar, Müdürler, Öğretim Üyeleri ile öğrenciler katıldı.
Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Enstitü Müdürümüz Yrd. Doç. Dr. Bülent AKYAY konuşmasında Balkan Araştırma Enstitüsü olarak Batı Trakya ve Bulgaristan Türkleri Çalıştaylarının ardından aynı serinin üçüncüsü olan Makedonya Türkleri çalıştayını gerçekleştirdiklerini belirterek; “Din, eğitim, yazılı ve görsel basın gibi Makedonya Türklerinin sosyo-kültürel hayatlarına ait üç önemli konuyu alanlarında yetkili ve bölgeden gelen önemli isimlerle ele alacağız ve bir durum tespiti yapacağız” dedi.

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Erhan TABAKOĞLU da konuşmasında Trakya Üniversitesinin Balkanlara yönelik önemli çalışmalar yaptıklarını söyledi. Tabakoğlu, üniversitenin Osmanlılara yaklaşık yüzyıl başkentlik yapmış bir şehirde bulunduğunu anlatarak, “Büyük şeyler başarmış bir kentin büyük misyonları vardır. Biz de üniversite olarak bu misyonu üstlenmiş durumdayız. Balkanlar bizim geldiğimiz topraklar. Buralara tekrar bakıyoruz. Orda kalmış soydaşlarımız ne durumdadır, dindaşlarımız ne durumdadır. Onların dertleriyle dertlenip, imkânlarımız ölçüsünde onlarla paylaşımlar yapıyoruz. Balkanlara olan ilgimiz büyük” diye konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından katılımcılar kendi alanlarında Makedonya’da yaşayan Türklerin durumu, yaşadıkları sorunları ve çözüm önerilerini anlattılar. Konuşmaların sonunda soru cevap faslına geçildi. Oturumların ardından katılımcılara hediyeleri ve katılım belgeleri Rektörümüz Prof. Dr. Erhan TABAKOĞLU ve Müdürümüz Yrd. Doç. Dr. Bülent AKYAY tarafından verildi.
 

 

Ek Resimler
Bu içerik 31.10.2017 tarihinde yayınlandı ve toplam 985 kez okundu.