YUNANİSTAN’IN AVRUPA BİRLİĞİ TECRÜBESİ KONFERANSI

Enstitümüzün düzenlediği ve Yunanistan Edirne Konsolosu Katerina VARVARİGOU’nun konuşmacı olarak katıldığı “Yunanistan’ın Avrupa Birliği Tecrübesi” konferansı 20 Mart 2014 tarihinde Trakya Üniversitesi Merkez Kütüphane Salonu’nda gerçekleştirildi.

Konferansın açılış konuşmasını gerçekleştiren Rektörümüz Prof. Dr. Yener YÖRÜK Üniversitemizin Balkanlara verdiği öneme dikkat çekerek, Trakya Üniversitesi’nin Türkiye’de Balkan Araştırma Enstitüsüne sahip tek Üniversite olduğunu, aynı şekilde Balkan Dilleri ve Edebiyatları Bölümü altında
Boşnakça ve Arnavutça eğitim de veren tek üniversite olduklarını ve Çağdaş Yunan Dili eğitiminde ise Türkiye’de en iyi bölüm olduklarını ifade etti.
 
Açılış konuşmasının ardından söz alan Yunanistan’ın Edirne Konsolosu Bayan Katerina VARVARGİGOU, ülkesinin AB’ye üyelik sürecinin son aşamasının, 1974 yılında, ülkenin yedi yıllık diktatörlük sürecinden çıktığı bir dönemde başladığını ve nihai olarak 1981 yılında üye olduğunu belirtti. Yunanistan’ın AB’ye üye olma amaçlarını ülkede demokrasinin ve demokratik kurumların gelişmesi, uluslararası ilişkiler alanında Yunanistan’ın ABD’den daha bağımsız bir dış politika belirlemesi ve ekonomik alanda refah düzeyi daha yüksek ve çağdaş bir Yunan toplumu oluşturmak şeklinde açıkladı. 2014 yılının ilk 6 aylık döneminde AB Dönem Başkanı olan Yunanistan’ın, ciddi bir ekonomik kriz ile karşı karşıya olduğunu ifade ettikten sonra ülkesinin gelişmeye önem verdiğinin altını çizdi.
Avrupa macerasının Yunanistan’da on yıllara dayanan bir geçmişi bulunduğunu söyleyen Bayan VARVARİGOU, Birleşik Avrupa vizyonunun, tüm sorunlarına, kusurlarına ve zorluklarına rağmen, gerçekleşmesi haliyle, düşmanları barıştırarak savaşların engellenmesini, kıtanın gelişimini ve yaşam standardının yükselmesini ve aynı zamanda üçüncü dünyanın büyük bir bölümüne yardım etmeyi başardığını ve kendisine bir Avrupa vatandaşı olarak sorulursa hiç tereddüt  etmeden 1957’den günümüze kadar yapılanların büyük bir çoğunluğu ile aynı şekilde yapılmalıdır cevabını vereceğini söyleyerek konuşmasını tamamladı.

Konuşmasının ardından öğrenci ve akademisyenlerin sorularını yanıtlayan Yunanistan Edirne Konsolosu Katerina VARVARİGOU’ya  Rektörümüz Prof. Dr. Yener YÖRÜK hediyeler takdim ederek konuşmasından ötürü şükranlarını belirtti.
Ek Resimler
Bu içerik 21.03.2014 tarihinde yayınlandı ve toplam 1636 kez okundu.