"TÜRKLÜĞE İHTİDA: OSMANLI DÖNEMİNDE BALKANLARDA İSLAMLAŞMA ve KİMLİK" KONULU KONFERANS DÜZENLENDİ.

Balkan Araştırma Enstitüsü tarafından düzenlenen ve Çanakkale 18 Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Balkan ve Ege Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Aşkın Koyuncu’nun konuşmacı olarak katıldığı “Türklüğe İhtida: Osmanlı Döneminde Balkanlarda İslâmlaşma ve Kimlik” isimli konferans 04.12.2019 tarihinde, üniversitemiz İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Prof. Dr. Fehmi Yıldız Konferans Salonunda gerçekleştirildi.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Enstitü Müdürümüz Dr. Öğretim Üyesi Bülent AKYAY Balkan Araştırma Enstitüsü’nün önemine vurgu yaparak 2020 yılının enstitünün onuncu yılı olması hasebiyle buna yakışır çalışmalar ve etkinlikler planladıklarını ve hedeflerinin Balkan Araştırma Enstitüsü’nü Trakya Üniversitesi’nin ve ülkemizin akademik markalarından biri haline getirmek olduğunu belirtti. Akyay, “Bu konferansta Doç. Dr. Aşkın Koyuncu’dan Balkanlarda Müslüman Olmak ile Türk Olmanın eşit kabul edildiği konusunda çok önemli bilgiler edineceğiz” diye sözlerini sürdürdü ve konferansın verimli geçmesini temenni ederek sözlerini tamamladı.

Dr. Öğr. Üyesi Bülent Akyay’ın ardından kürsüye gelen Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Balkan ve Ege Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Aşkın Koyuncu: “Her ne kadar Osmanlı öncesinde Rumeli’ye geçen Müslüman Türk grupların varlığı bilinse de, Balkanlarda İslâm’ın bir din olarak tanınması Osmanlı fetihlerinin ve hâkimiyetinin yarattığı bir sonuçtur. Bu anlamda İslâm, Balkanlara bir Türk inancı olarak girmiştir. Konferansın başlığını koyarken Balkanlarda Türklük ve İslâmlık meselesinin eş anlamlı kullanımına vurgu yapmak istedim. Bugün modern Balkanların anlaşılabilmesi için Osmanlı döneminde meydana gelen İslâmlaşma olayının anlatıldığı kimlik dönüşümünün doğru anlatılması gerektiği kanaatindeyim. Balkanlarda din sadece din değildir. Bir inanç biçimi olmasının yanı sıra bir kimlik ve yaşam biçimidir. Din değiştirmek o dönemde aynı zamanda milliyet değiştirmek anlamına gelirdi. Modernizm öncesi topluluklara baktığımız zaman dil ve etnik kökene dayalı ulus ve milliyet anlayışının gelişmesinden önce din, bireylerin birbirinden farklılaşmasında, birbirlerinden ayrılmasında rol oynamaktadır. Bu sebeple modernizm öncesi toplumlarda olduğu gibi Osmanlı Devleti’nde de din değiştirmek milliyet değiştirmekle eş anlamlıdır. İslâm’a geçen kişilere Türk olduğu anlamında ‘Poturçe’ gibi muhtelif isimler verilmiştir. Osmanlı döneminde meydana gelen İslâmlaşma hadiseleri yerli halklar arasında yeni kimliklerin ortaya çıkmasına ve modern zamanlara etkisi olan büyük bir dönüşüme yol açmıştır. Balkanlar ve İslâm bölgesel olarak, dönemsel olarak, halklar bazında ayrı ayrı incelenmesi gereken bir konudur. Osmanlı Devleti’nin İslâm’ı yayma konusu, Osmanlı halkının çabaları, devlete yakın olan ailelerin çabaları, kilisenin davranışları, küçük jestlerle İslâm’ı özendirmesi gibi pek çok bakımdan araştırmaya değer özellikler sunmaktadır.” ifadelerine yer verdi.

Konferansın sonunda Balkan Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Bülent Akyay, Doç. Dr. Aşkın Koyuncu’ya plaket takdim etti. 
Ek Resimler
Bu içerik 16.12.2019 tarihinde yayınlandı ve toplam 669 kez okundu.