20. Yüzyılın Son Soykırımı: Srebrenitsa Konferansı ve 100 Karikatürle Srebrenitsa Soykırımı Sergisi

Enstitümüzce Srebrenitsa Soykırımının 22. yılı anısına düzenlenen 20. Yüzyılın Son Soykırımı: Srebrenitsa Konferansı ve 100 Karikatürle Srebrenitsa Soykırımı Sergisi 13 Temmuz 2017 tarihinde gerçekleştirildi.

Sergi açılışına ve Konferansa Vali Yardımcısı Beyazıt TANÇ, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Erhan TABAKOĞLU, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mümin ŞAHİN, Dışişleri Bakanlığı Edirne Temsilcisi Büyükelçi Murat Ahmet YÖRÜK, İl Milli Eğitim Müdürü Hakan CIRIT, Dekanlar, Müdürler, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Sergi Açılış konuşmasını yapan Balkan Araştırma Enstitüsü Müdürü Yrd. Doç. Dr. Bülent AKYAY 20. Yüzyılın son soykırımı olan Srebrenitsa’yı anmak için bu etkinliği organize ettiğimizi belirtti.

Uluslararası savaş suçları Mahkemesi gözlemcisi ve Karikatürist Sukrija MEHOLJIC, Avrupa’nın ortasında meydana gelen savaşın binlerce masumun ölümüne sebep olduğunu belirterek “ yaşanan katliamı unutmamalıyız. Ben de bu olayın unutulmaması için savaş sırasında ve sonrasında yaşananları karikatür olarak çizdim. Bu olay bir soykırımdır. Yaşananları soykırım olarak kabul etmeyenlere karikatürlerimle karşı çıkıyorum.” dedi ve soykırımın unutulmaması için yapılan bu etkinliği çok değerli bulduğunu ifade etti.
Rektörümüz Prof. Dr. Erhan TABAKOĞLU da yaptığı konuşmada Srebrenitsa’da yaşanan soykırımı en acı şekilde yaşamış olan sanatçımızı burada ağırlamaktan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek eserlerini bizimle paylaştığı ve o acı günleri bize anlatacağı için kendisine teşekkür etti.

Vali Yardımcısı Beyazıt TANÇ “Birleşmiş Milletlerin soykırım tanımına tam anlamı ile uyan bu acı olayın bir daha yaşanmamasını ve insanlığın soykırımdan arınmasını temenni ediyorum.” dedi.
Protokol tarafından gerçekleştirilen açılışın ardından sergi gezildi.
                                                                                                 ***          
Serginin ardından “20. Yüzyılın Son Soykırımı: Srebrenitsa” konferansı gerçekleştirildi.
Konferansın açılış konuşmasını gerçekleştiren Enstitü Müdürümüz Yrd. Doç. Dr. Bülent AKYAY, Srebrenitsa Soykırımı ile ilgili olarak Edirne’de ve Üniversitemizde ilk defa bir etkinlik düzenlendiğini belirtti.

Rektörümüz Prof. Dr. Erhan TABAKOĞLU “1995 yılında Srebrenitsa’da yaşananları asla unutmamamız gerekiyor. Avrupa’nın ortasında farklı düşünüyor diye, Müslüman diye insanlar soykırıma maruz kaldılar. Kadınlar ve çocuklar kötü muameleye maruz bırakıldılar. O yüzden Srebrenitsa’yı iyi anlamak  ve anlatmak gerekli. Bu konuda toplumumuzun ve dünyanın bilgilendirilmeye ihtiyacı var. Bunu sağlamak için de üniversitelere görev düşüyor. Böyle toplantılarda bunu yapmalıyız.” dedi.

Vali Yardımcısı Beyazıt TANÇ “Avrupa’nın ortasında herkesin gözünün önünde bir soykırım yaşandı. İnsanlığın soykırım suçundan arınması için bilinçlenmemiz gerekiyor. Bu etkinliği de bu sebeple önemli buluyorum.” diyerek programın düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti.

Konuşmaların ardından Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi gözlemcisi ve Karikatürist Sukrıja MEHOLJIC tarafından verilen “20. Yüzyılın Son Soykırımı: Srebrenitsa” konferansına geçildi.

Kendisi de Srebrenitsa’lı olan Meholjic savaş öncesinde Srebrenitsa’nın durumundan bahsetti.
Herkesin birlikte ve saygı çerçevesinde yaşadığı bir yer olan Srebrenitsa’da savaşla birlikte her şeyin değiştiğini, Bosnalı Sırpların Sırp ordusu ile birlikte hareket ederek komşularını, birlikte yaşadıkları insanları katlettiklerini belirtti. Kendisinin katliamdan çok kısa bir süre önce o bölgeden ayrıldığını ve yaşanan olaylara bir nebze şahit olabildiğini ifade eden Meholjic, yaşanan dramı karikatürleri ile tüm Dünya’ya duyurmayı amaçladığını ve bunu da gerçekleştirdiğini söyledi. Bu yaşananların suçlularının Sırp Ordusu olduğunu fakat en az onlar kadar Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliğinin de suçlu olduğunu, bugün sorunun hala devam ettiğini, yurt dışında yaşayan Boşnakların oy kullanmasına engel olunarak Srebrenitsa’nın Belediye Başkanlığına soykırımı kabul etmeyen bir Sırp’ın seçildiğini belirtti.
Konferansın ardından Sukrıja MEHOLJIC’e Enstitü Müdürümüz Yrd. Doç. Dr. Bülent AKYAY tarafından plaket, Rektörümüz Prof. Dr. Erhan TABAKOĞLU tarafından da teşekkür belgesi verildi.
 
Ek Resimler
Bu içerik 19.07.2017 tarihinde yayınlandı ve toplam 1327 kez okundu.