2019-2020 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI LİSANSÜSTÜ ÖĞRENCİ KONTENJANLARI VE BAŞVURU KOŞULLARI HAKKINDA DUYURU..

T.C.

TRAKYA ÜNİVERSİTESİ

BALKAN ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ

2019-2020 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI

LİSANSÜSTÜ ÖĞRENCİ KONTENJANLARI VE BAŞVURU KOŞULLARI

 

Üniversitemiz Balkan Araştırma Enstitüsü’nün aşağıda belirtilen Anabilim Dalının lisansüstü programına, 2019-2020 Eğitim-Öğretim Yılı Güz Yarıyılında öğrenci alınacaktır.

Adayların (Türk/Yabancı uyruklu) başvurularını 19-28 Ağustos 2019 tarihleri arasında aşağıda belirtilen başvuru evraklarıyla birlikte şahsen veya noter onaylı vekâletname ile yapmaları gerekmektedir. Posta yoluyla yapılan başvurular işleme alınmayacaktır.

 

A-    BAŞVURU KOŞULLARI VE GEREKLİ BELGELER:

 Türk Uyruklular;

(1)   Başvuru formu (bae.trakya.edu.tr adresinden ulaşabilirler.)

(2)   Özgeçmiş

(3)   Diploma: Yüksek lisans programı için başvuracak adayların lisans diploması veya mezuniyet belgesinin onaylı örneği (Yabancı ülkelerdeki Yükseköğretim Kurumlarından mezun olanların Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’ndan alacakları denklik belgesi).

NOT: Diploma veya mezuniyet belgesinin fotokopisi ile birlikte aslının da getirilmesi durumunda onay işlemi Enstitümüzce yapılacaktır.

(4)    Not belgesi (Transkript): Not belgesi (Transkript) istenir. Not sistemleri yüzlük sistemden farklı olan adayların, mezun oldukları Üniversiteden not ortalamalarının yüzlük sistemdeki karşılığını belirten resmi belge getirmeleri zorunludur. Mezun oldukları Üniversiteden not ortalamalarının yüzlük sistemdeki karşılığını belirten resmi belgeyi temin edemeyenlerin yüzlük sisteme çevrilme işlemi Yükseköğretim Kurulu’nun belirlediği sisteme göre yapılır. Önlisans mezunu iken lisans tamamlayarak başvuruda bulanan adayların lisans transkriptinde yer alan mezuniyet derecesi dikkate alınacaktır.

NOT: Not belgesi (Transkript) fotokopisi ile birlikte aslının da getirilmesi durumunda onay işlemi Enstitümüzce yapılacaktır.

(5)   ALES Sonuç Belgesi: Tezli Yüksek lisans programına başvuracak adayların Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES)’ dan başvurduğu programın puan türünden en az 55 standart puana sahip olduklarına dair ALES belgesi istenir. ALES Belgelerinin geçerliliği beş (5) yılı aşmamış olması gerekir.

(6)   Nüfus Cüzdanı Fotokopisi

(7)   Fotoğraf (2 adet) (Vesikalık)

 

 

 Yabancı Uyruklular;

(1)    Başvuru formu (bae.trakya.edu.tr adresinden ulaşabilirler.)

(2)    Özgeçmiş

(3)    Diploma: Yüksek lisans programı için başvuracak adayların lisans diploması veya yeni tarihli mezuniyet belgesinin onaylı örneği ve ilgili makamlarca Türkçe’ye çevrilmiş metni.

(4)    Not belgesi (Transkript): Bulunduğu ülkenin Türkiye Konsolosluk veya Büyükelçiliğince Türkçe’ye çevrilmiş metni.

(5)    Yüksek lisans yapmak üzere müracaat eden yabancı uyruklu adaylardan, ALES’e girmiş olma koşulu aranmaz.

(6)    Türkçe Yeterlik Belgesi: Yabancı uyruklu adaylardan Türkçe yeterlik belgesi istenir. Yeterlik belgesi bulunmayan yabancı uyruklu adaylar için ilgili enstitü yönetim kurulunca oluşturulacak jüri tarafından yapılacak sınavdan başarılı olma şartı aranır. Lisans ve yüksek lisans derecesini Türkiye’deki yükseköğretim kurumlarından almış olan adaylardan Türkçe Yeterlik Belgesi istenmez. Türkçe yeterlik sınavından başarısız olan öğrenciler bir yıl Türkçe Dil Hazırlık Eğitimi alacaklardır.

(7)    Pasaport Fotokopisi (Onaylı): Fotokopinin iki yüzü aynı sayfaya gelecek şekilde çekilmelidir.

(8)    Fotoğraf (2 adet) (Vesikalık)

 

NOT:   Yükseköğretim Kurulu tarafından tanınmış bir üniversiteden mezun olma şartı aranır. (Yükseköğretim Kurulu tarafından tanınmış bir üniversiteden mezun olmadığı tespit edilen yabancı uyruklu öğrencilerin kayıtları silinir.)

 

 

B-DEĞERLENDİRME

 

B-1) Türk Uyruklular;

 Tezli Yüksek Lisans Programına Başvuruların Değerlendirilmesinde;

Tezli yüksek lisans programına öğrenci kabulünde başarı notu; ALES’den alınan standart puanın % 50’si, lisans mezuniyet not ortalamasının % 25’i ile ilgili Anabilim Dalı Başkanlığının önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulu onayı ile oluşturulan jürinin yapacağı yazılı ve/veya sözlü bilimsel değerlendirmenin % 25’i dikkate alınarak hesaplanır.

Bir adayın başarılı sayılabilmesi için başarı notunun yüz üzerinden en az 65 olması gerekir ve en yüksek puandan en küçüğe doğru sıralama yapılarak, ilan edilen kontenjan kadar öğrenci alınır.

 

B-2) Yabancı Uyruklular;

Başvuru koşullarını sağlayan yabancı uyruklu adayların başvurularının değerlendirilmesinde transkriptleri ve özgeçmişleri esas alınır. Not döküm belgelerindeki (transkript) mezuniyet derecelerinin Yüksek Öğretim Kurulu not dönüşüm tablosundaki karşılığı dikkate alınarak en yüksek puandan en küçüğe doğru sıralama yapılarak ilan edilir ve kontenjan kadar öğrenci alınır.

 

C- SINAV VE KESİN KAYIT TARİHLERİ

 

 Türk Uyruklular;

 BİLİMSEL DEĞERLENDİRME (YAZILI VE/VEYA SÖZLÜ) VE MÜLAKAT  TARİHİ:

04 Eylül 2019 Çarşamba Saat: 14:00

BİLİMSEL DEĞERLENDİRME VE MÜLAKAT YERLERİ:

Balkan Araştırma Enstitüsü Toplantı Salonu

 

 YABANCI UYRUKLULAR İÇİN TÜRKÇE YETERLİK SINAV TARİHİ:

02 Eylül 2019 Pazartesi günü saat 10:00’da Enstitüler Binası Balkan Araştırma Enstitüsünde yapılacaktır.

KESİN KAYIT TARİHLERİ:

Tezli Yüksek Lisans Programları için 09-13 Eylül 2019 tarihleri arasında Enstitüde yapılacaktır. Kesin kayıt için adayın şahsen başvurması gerekmektedir. Noter Vekâleti ile kayıt yaptırılabilir.

 

YEDEK KAYIT TARİHLERİ:

Tezli Yüksek Lisans: 16-18 Eylül 2019  tarihleri arasında Enstitüde yapılacaktır. Noter Vekâleti ile kayıt yaptırılabilir.

NOTLAR:

- Balkan Araştırma Enstitüsüne başvuracak adaylardan lisans derecesini farklı alanda almış olanlar (Alan Dışı) en çok 1 yıl sürecek olan “Bilimsel Hazırlık Programı”na tabi tutulmak sureti ile öğrenciliğe kabul edileceklerdir.

-Tezli Yüksek Lisans programında ilan edilen kontenjanlar kadar yedek aday belirlenir ve ilk yedekten başlanarak boş kalan kontenjanlara kayıt yapılır.

- Balkan Araştırma Enstitüsü programına başvuruda bulunan ve ilanda yayınlanan başvuru şartlarını taşımadıkları tespit edilen adaylardan yerleşenlerin/kayıt olanların ilişikleri kesilecektir.

-Birinci derece şehit yakınlarına öğrenci alınan program için en az 1 kişi olmak üzere  % 10 ek kontenjan açılır.

 

 

BALKAN ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ

2009-2020 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI

LİSANSÜSTÜ ÖĞRENCİ KONTENJANLARI

 

 

 

ANABİLİM DALLARI

 

TEZLİ YÜKSEK LİSANS

 

DOKTORA

 

 

ALES PUAN TÜRÜ

TC. UYR.

YAB. UYR.

TC. UYR.

YAB. UYR.

ALAN İÇİ

   ALAN

DIŞI

ALAN

İÇİ

ALAN

DIŞI

ALAN

İÇİ

ALAN

DIŞI

ALAN

İÇİ

ALAN

DIŞI

Balkan Siyaseti ve Uluslararası İlişkiler Anabilim Dalı

 

8

 

2

 

2

 

-

 

-

 

-

 

-

 

-

EA

 

 

 

 

LİSANSÜSTÜ ÖĞRENCİ KONTENJANLARI VE KABUL KOŞULLARI

 

Balkan Siyaseti ve Uluslararası İlişkiler Anabilim Dalı

 

Balkan Siyaseti ve Uluslararası İlişkiler Anabilim Dalı Tezli Yüksek lisans programı T.C. Uyruklular İçin;(ALES EA puanı)

 Alan İçi: Üniversitelerin İktisadi ve İdari Bilimler Fakültelerinin, İktisat Fakültelerinin, İşletme Fakültelerinin ve Siyasal Bilgiler Fakültelerinin (adı geçen Fakültelerin) Uluslararası İlişkiler, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler, Siyaset Bilimi, Avrupa Birliği, Uluslararası İlişkiler ve Avrupa Birliği, Ekonomi Politik Bölümlerinden mezun olmak 8 kontenjan

Alan Dışı: Üniversitelerin İktisadi ve İdari Bilimler Fakültelerinin, İktisat Fakültelerinin, İşletme Fakültelerinin ve Siyasal Bilgiler Fakültelerinin (adı geçen Fakültelerin) alan içi kontenjanlarda belirtilen bölümler haricinde kalan bölümlerinin herhangi birinden mezun olmak 2 Kontenjan

 

  Balkan Siyaseti ve Uluslararası İlişkiler Anabilim Dalı Tezli Yüksek lisans programı  Yabancı Uyruklular İçin;

 Alan İçi: Üniversitelerin İktisadi ve İdari Bilimler Fakültelerinin, İktisat Fakültelerinin, İşletme Fakültelerinin ve Siyasal Bilgiler Fakültelerinin (adı geçen Fakültelerin) Uluslararası İlişkiler, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler, Siyaset Bilimi, Avrupa Birliği, Uluslararası İlişkiler ve Avrupa Birliği, Ekonomi Politik Bölümlerinden mezun olmak 2 kontenjan.

Bu içerik 23.08.2019 tarihinde yayınlandı ve toplam 2114 kez okundu.