2020-2021 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI TEZLİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI ÖĞRENCİ KONTENJANLARI VE BAŞVURU KOŞULLARI

T.C.

TRAKYA ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ

BALKAN ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ

2020-2021 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI TEZLİ YÜKSEK LİSANS

PROGRAMI ÖĞRENCİ KONTENJANLARI VE BAŞVURU KOŞULLARI

 

Üniversitemiz Balkan Araştırma Enstitüsü’nün aşağıda belirtilen Anabilim Dalının lisansüstü programına, 2020-2021 Eğitim-Öğretim Yılı Güz Yarıyılında öğrenci alınacaktır.

Adaylar (Türk/Yabancı uyruklu) başvurularını 31 Ağustos - 11 Eylül 2020 tarihleri arasında ilan metninde belirtilen Tezli Yüksek Lisans programı için enstitu.trakya.edu.tr web adresinden online olarak yapabilecek, online başvuru sırasında doldurulan bilgiler adayın beyanı olarak kabul edilecektir.

 

A-         BAŞVURU KOŞULLARI VE GEREKLİ BELGELER:

 Türk Uyruklular;

(1)       Başvuru formu (bae.trakya.edu.tr adresinden ulaşabilirler.)

(2)          Özgeçmiş

(3)          Diploma: Başvuracak adayların lisans diploması veya mezuniyet belgesinin onaylı örneği (Yabancı ülkelerdeki Yükseköğretim Kurumlarından mezun olanların Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’ndan alacakları denklik belgesi).

NOT: Diploma veya mezuniyet belgesinin fotokopisi ile birlikte aslının da getirilmesi durumunda onay işlemi Enstitümüzce yapılacaktır.

(4)          Not belgesi (Transkript) : Not belgesi (Transkript) istenir. Not sistemleri yüzlük sistemden farklı olan adayların, mezun oldukları Üniversiteden not ortalamalarının yüzlük sistemdeki karşılığını belirten resmi belge getirmeleri zorunludur. Mezun oldukları Üniversiteden not ortalamalarının yüzlük sistemdeki karşılığını belirten resmi belgeyi temin edemeyenlerin yüzlük sisteme çevrilme işlemi Yükseköğretim Kurulu’nun belirlediği sisteme göre yapılır. Lisans derecesi ile doktora programına başvuran adayların lisans mezuniyet not ortalamasının 4 üzerinden en az 3 veya muadili bir puana sahip olmaları gerekir. Önlisans mezunu iken lisans tamamlayarak başvuruda bulanan adayların lisans transkriptinde yer alan mezuniyet derecesi dikkate alınacaktır.

NOT: Not belgesi (Transkript) fotokopisi ile birlikte aslının da getirilmesi durumunda onay işlemi Enstitümüzce yapılacaktır.

(5)          ALES Sonuç Belgesi: Tezli Yüksek lisans programına başvuracak adayların Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES)’ dan başvurduğu programın puan türünden en az 55 standart puana sahip olduklarına dair ALES belgesi istenir. ALES Belgelerinin geçerliliği beş (5) yılı aşmamış olması gerekir.

(6)          Nüfus Cüzdanı Fotokopisi

(7)          Fotoğraf (2 adet) (Vesikalık)

 

 Yabancı Uyruklular;

(1)          Başvuru formu (bae.trakya.edu.tr adresinden ulaşabilirler.)

(2)          Özgeçmiş

(3)          Diploma: Yüksek lisans programına başvuracak adayların lisans diploması veya yeni tarihli mezuniyet belgesinin onaylı örneği ve ilgili makamlarca Türkçe’ye çevrilmiş metni.

(4)          Not belgesi (Transkript): Bulunduğu ülkenin Türkiye Konsolosluk veya Büyükelçiliğince Türkçe’ye çevrilmiş metni.

(5)    Yüksek lisans yapmak üzere müracaat eden yabancı uyruklu adaylardan, ALES’e girmiş olma koşulu aranmaz.

(6)          Türkçe Yeterlik Belgesi: Yabancı uyruklu adaylardan Türkçe yeterlik belgesi istenir. Yeterlik belgesi bulunmayan yabancı uyruklu adaylar için ilgili enstitü yönetim kurulunca oluşturulacak jüri tarafından yapılacak sınavdan başarılı olma şartı aranır. Lisans derecesini Türkiye’deki yükseköğretim kurumlarından almış olan adaylardan Türkçe Yeterlik Belgesi istenmez. Türkçe yeterlik sınavından başarısız olan öğrenciler bir yıl Türkçe Dil Hazırlık Eğitimi alacaklardır.

(7)          Pasaport Fotokopisi (Onaylı): Fotokopinin iki yüzü aynı sayfaya gelecek şekilde çekilmelidir.

(8)          Fotoğraf (2 adet) (Vesikalık)

NOT:    Yükseköğretim Kurulu tarafından tanınmış bir üniversiteden mezun olma şartı aranır. (Yükseköğretim Kurulu tarafından tanınmış bir üniversiteden mezun olmadığı tespit edilen yabancı uyruklu öğrencilerin kayıtları silinir.)

B-DEĞERLENDİRME

B-1) Türk Uyruklular;

 Tezli Yüksek Lisans Programına Başvuruların Değerlendirilmesinde;

- Tezli yüksek lisans programına öğrenci kabulünde başarı notu; ALES’den alınan standart puanın % 50’si ile lisans mezuniyet not ortalamasının (100’lük not sistemine göre) %50’si toplanarak hesaplanır.

- Bir adayın başarılı sayılabilmesi için başarı notunun yüz üzerinden en az 65.00 puan olması gerekir. En yüksek puandan en küçüğe doğru sıralama yapılarak ilan edilen kontenjan kadar öğrenci alınır.

 

 

B-2) Yabancı Uyruklular;

Başvuru koşullarını sağlayan yabancı uyruklu adayların başvurularının değerlendirilmesinde transkriptleri ve özgeçmişleri esas alınır. Enstitü Yönetim Kurulu Kararı ile kayıt hakkı kazanan adayların kesin listesi [not döküm belgelerindeki (transkript) mezuniyet derecelerinin Yüksek Öğretim Kurulu not dönüşüm tablosundaki karşılığı dikkate alınarak] en yüksek puandan en küçüğe doğru sıralama yapılarak ilan edilir ve kontenjan kadar öğrenci alınır.

C- SINAV VE KESİN KESİN KAYIT TARİHLERİ

  YABANCI UYRUKLULAR İÇİN TÜRKÇE YETERLİK SINAV TARİHİ:

14 Eylül 2020 Pazartesi günü saat 10:00’da online yapılacaktır.

NOT: Türkçe Seviye Belirleme Sınavı’na girecek adaylar Enstitü Müdürlüğünden online sınav link adresi ile şifre almak zorundadır.

KESİN KAYIT TARİHLERİ:

Yüksek Lisans kesin kayıtları 21-23 Eylül 2020 tarihleri arasında Enstitüde yapılacaktır. Kesin kayıt için adayın şahsen başvurması gerekmektedir. Noter Vekâleti ile kayıt yaptırılabilir.

Online başvuru yapan adaylar kayıt esnasında başvuruda bulunurken beyan etmiş oldukları belgelerinin asıllarını yanlarında bulundurmaları zorunludur.

YEDEK KAYIT TARİHLERİ:

Yedek Kayıtlar 24-25 Eylül 2020 tarihleri arasında Enstitüde yapılacaktır. Noter Vekâleti ile kayıt yaptırılabilir.

NOTLAR:

-Online olarak Tezli Yüksek Lisans Programına başvuran adayların yerleşmeleri halinde kayıt esnasında istenilen belgelerin asıllarını getirmeleri gerekmektedir.

-Balkan Araştırma Enstitüsüne başvuracak adaylardan lisans ve yüksek lisans derecelerini farklı alanda almış olanlar (Alan Dışı) en çok 1 yıl sürecek olan “Bilimsel Hazırlık Programı”na tabi tutulmak sureti ile öğrenciliğe kabul edileceklerdir.

-Tezli Yüksek Lisans programında ilan edilen kontenjanlar kadar yedek aday belirlenir ve ilk yedekten başlanarak boş kalan kontenjanlara kayıt yapılır.

-Balkan Araştırma Enstitüsü Yüksek Lisans programına başvuruda bulunan ve ilanda yayınlanan başvuru şartlarını taşımadıkları tespit edilen adaylardan yerleşenlerin/kayıt olanların ilişikleri kesilecektir.

-Birinci derece şehit yakınlarına öğrenci alınan program için en az 1 kişi olmak üzere   % 10 ek kontenjan açılır.

 


BALKAN ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ

2020-2021 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI

LİSANSÜSTÜ ÖĞRENCİ KONTENJANLARI

 

 

 

ANABİLİM DALI

 

TEZLİ YÜKSEK LİSANS

TC. UYRUKLU

YABANCI UYRUKLU

ALAN İÇİ

ALAN DIŞI

ALAN İÇİ

ALAN DIŞI

Balkan Siyaseti ve Uluslararası İlişkiler Anabilim Dalı

 

4

 

2

 

1

 

-

 

 

 

 

LİSANSÜSTÜ ÖĞRENCİ KONTENJANLARI VE KABUL KOŞULLARI

Balkan Siyaseti ve Uluslararası İlişkiler Anabilim Dalı

Balkan Siyaseti ve Uluslararası İlişkiler Anabilim Dalı Tezli Yüksek lisans programı T.C. Uyruklular İçin; (ALES EA puanı)

 Alan İçi: Üniversitelerin İktisadi ve İdari Bilimler Fakültelerinin, İktisat Fakültelerinin, İşletme Fakültelerinin ve Siyasal Bilgiler Fakültelerinin (adı geçen Fakültelerin) Uluslararası İlişkiler, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler, Siyaset Bilimi, Avrupa Birliği, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler ve Avrupa Birliği, Ekonomi Politik Bölümlerinden mezun olmak 4 kontenjan

Alan Dışı: Üniversitelerin İktisadi ve İdari Bilimler Fakültelerinin, İktisat Fakültelerinin, İşletme Fakültelerinin ve Siyasal Bilgiler Fakültelerinin (adı geçen Fakültelerin) alan içi kontenjanlarda belirtilen bölümler haricinde kalan bölümlerinin herhangi birinden mezun olmak 2 Kontenjan

 

  Balkan Siyaseti ve Uluslararası İlişkiler Anabilim Dalı Tezli Yüksek lisans programı  Yabancı Uyruklular İçin;

 Alan İçi: Üniversitelerin İktisadi ve İdari Bilimler Fakültelerinin, İktisat Fakültelerinin, İşletme Fakültelerinin ve Siyasal Bilgiler Fakültelerinin (adı geçen Fakültelerin) Uluslararası İlişkiler, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler, Siyaset Bilimi, Avrupa Birliği,  Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler ve Avrupa Birliği, Ekonomi Politik Bölümlerinden mezun olmak 1 kontenjan.

Bu içerik 11.09.2020 tarihinde yayınlandı ve toplam 1318 kez okundu.