“25. YILDÖNÜMÜNDE ZORUNLU GÖÇ” KONULU PANEL DÜZENLENDİ

Edirne Valiliği, Trakya Üniversitesi,  Edirne İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı Trakya Bölge Koordinatörlüğü, Trakya Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği işbirliğinde ve Enstitümüz koordinatörlüğünde 1989 yılında Bulgaristan’dan Türkiye’ye yapılan zorunlu kitlesel göçün 25. yıl dönümü sebebiyle Enstitü Müdürümüz Prof. Dr. Ahmet GÜNŞEN, Prof. Dr. Hayriye SÜLEYMANOĞLU YENİSOY ve Prof. Dr. Ahmet CEBECİ’nin konuşmacı olarak katıldıkları “25. Yıldönümünde Zorunlu Göç” konulu panel 14 Haziran 2014 tarihinde Balkan Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Panele Edirne Valisi Dursun Ali ŞAHİN, Rektörümüz Prof. Dr. Yener YÖRÜK, İl Emniyet Müdürü Dr. Rahmi BAŞTUĞ, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hüseyin SARIOĞLU ve Prof. Dr. Recep DUYMAZ, İl Jandarma Komutanı Albay Hakkı ÇETİN, İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet HACIOĞLU, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı Trakya Bölge Koordinatörü Fatih OT ile çok sayıda dinleyici katıldı.

Panelden önce, Behiç GÜNALAN’ın “Göçün Orta Yeri Hüzün” isimli fotoğraf sergisi ve Burhanettin ARDAGİL’in “Unutma, Bunlar Yaşandı” karikatür sergisi protokol tarafından açıldı.

Açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Yener YÖRÜK, bugünü ve geleceği iyi anlayıp değerlendirmek için, geçmişi iyi şekilde öğrenmek gerektiğini söyledi. 1989 yılında gerçekleşen zorunlu göç ile ilgili olarak hafızalardaki bilgilerin paylaşıldıkça değer kazanacağını ifade etti.

Edirne Valisi Dursun Ali ŞAHİN de konuşmasında, zorunlu göçün gelecek nesillere anlatılması gerektiğini belirterek, sadece batıda değil doğuda da Türklerin göçe tâbi tutulduklarını söyledi.  

Açılış konuşmalarının ardından Enstitümüz Balkan Müzik Kültürleri Anabilim Dalı Öğretim Elemanı Uzman Evrim Kaşıkçı Balkan türkülerinden oluşan bir konser verdi. Konserin ardından gerçekleştirilen panelde, zorunlu göçün tarihî, siyasî ve ekonomik boyutları ele alındı. Konuşmacılar tarihten iyi dersler alınması gerektiğini belirtirken, 1989 yılında gerçekleşen zorunlu göçün ilk olmadığını vurguladılar. Göçün sadece tarihsel olarak değil, edebiyat alanında da izler bıraktığını belirten konuşmacılar Balkanlar’da yaşayan Türklerin sorunlarına dikkat çektiler. Panelin ardından Edirne Valisi Dursun Ali Şahin konuşmacılara teşekkür etti. 
 
Ek Resimler
Bu içerik 16.06.2014 tarihinde yayınlandı ve toplam 1146 kez okundu.