S
"AB-RUSYA EKSENİNDE SIRBİSTAN'IN KOSOVA SİYASETİ" KONFERANSI GERÇEKLEŞTİRİLDİ.
Enstitümüz tarafından düzenlenen ve İslam İşbirliği Teşkilatı İslam Ülkeleri İstatistik ve Eğitim Merkezi’nde (SESRIC) Kıdemli Araştırmacı olarak görev yapan Dr. Erhan TÜRBEDAR’ın konuşmacı olarak katıldığı “AB-Rusya Ekseninde Sırbistan’ın Kosova Siyaseti” isimli konferans 24.10.2018 tarihinde Üniversitemiz İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Prof. Dr. Fehmi Yıldız konferans salonunda gerçekleştirildi.
Konferansa Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Erhan TABAKOĞLU, Büyükelçi-Dışişleri Bakanlığı Edirne Temsilcisi Volkan TÜRK VURAL, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cem UZUN, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Rıdvan CANIM, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayhan GENÇLER, Üniversitemiz öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.
Konferansın açılış konuşmasını yapan Enstitü Müdürümüz Dr. Öğretim Üyesi Bülent AKYAY bugünkü konferansla birlikte Enstitümüzün toplam etkinlik sayısının 45’e ulaştığını belirtti ve verdiği desteklerden dolayı Rektörümüze teşekkür etti. Daha sonra konferansa geçildi.
Dr. Erhan TÜRBEDAR konuşmasında Sırbistan ve Kosova hakkında en güncel bilgileri aktardı. İki ülke arasındaki temel problemlere değinen TÜRBEDAR, bu bağlamda son günlerde tartışılan toprak değişimi tartışmaları, ekonomik sorunlar, özellikle Putin döneminde Rusya’nın bölgede oynadığı rol ve Sırbistan ile olan ilişkileri, buna karşılık özellikle ABD ve Avrupa Birliği’nin iki ülke ilişkilerindeki önemini vurguladı.
Dr. Erhan Türbedar, konuşmasının ayrıntılarında Sırbistan ve Kosova'nın son dönemlerdeki ilişkilerine, Balkanların Batısındaki barışın seyri adına iki ülke arasındaki yakınlaşma ve gerilim hatlarında etkili olan faktörlere değinerek söz konusu dinamiklerin yapısına ve bu dinamiklerin bölgeden bir araştırmacı gözüyle analizine yönelik önemli aktarımlarda bulundu. Buna ek olarak bölge halkının birincil önceliklerini, her iki cenahtaki siyasetçilerin halkın nabzı ve öncelikleri arasındaki başarı-başarı dengesizliği üzerinde hangi noktaya kadar bir tercihle siyaset uyguladıklarını da belirterek Batı Balkanlarda milliyetçiliğin ve milliyetçi söylemlerin daha çok ekonomik gidişatı perdelemek için ve önemli ekonomik ve sosyal meselelere ilişkin reçetesizliği ya da etkisizliği kapatacak başlıca söylem olduğunu, bunun da Balkanları adeta tüm zamanlar boyunca bu nevi karmaşık bir bölge olarak gösterdiğini Balkanlara, dışarıdan bir gözle bakan herhangi bir araştırmacının gerçekler yerine ilk bu imajla karşılaştığını oysa bölge içerisindeki dengelerin kendi iç dinamiklerinde kendine has bir huzuru meydana getirebildiğine vurgu yaptı.
Balkanları okumak için kullanılan “Balkanlaşma” veya “Çatışma bölgesi” gibi kavram ve algıların bölgeyi okumakta pragmatik ve oldukça yüzeysel kaldığını ve sahadaki ekonomik önceliklerin milliyetçi manipülasyonlarla perdelenmesine odaklanılması gerektiğini belirtti. Bunun yanında AB’nin Balkanlara ne getireceği, an itibarı ile büyük güçlerin arenasında Balkanların ne manaya geldiği ve Türkiye’nin bölgedeki rolü ve değişen dengeler içerisinde temsil ettiği öneme de değindi. Konferans, gerçekçi ve akıcı örneklerle zenginleşirken dinleyiciler bölgedeki dillere ve literatüre hakim bir araştırmacı ile tanışmış oldular.
Daha sonra soru- cevap kısmına geçildi ve konuşmacı konukların sorularını cevapladı.
Program Dr. Erhan TÜRBEDAR’a günün anısına, Rektörümüz Prof. Dr. Erhan TABAKOĞLU’nun hediye, Enstitü Müdürümüz Dr. Öğretim Üyesi Bülent AKYAY’ın da plaket vermesi ile sona erdi.
Ek Resimler
Bu içerik 31.10.2018 tarihinde yayınlandı ve toplam 600 kez okundu.