BALKAN ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ BALKAN TARİHİ ANABİLİM DALI’NDA GÖREV YAPAN DR. ENES TURBIC 7. TRT WORLD FORUM 2023’E KONUŞMACI OLARAK KATILDI

Dünyada medya sektöründe yapılan en büyük forumlardan birisi olan “TRT World Forum 2023” 8-9 Aralık tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı TRT World Forum 2023’te, farklı alanlardan dünya çapında önemli isimler bir araya geldi. Forumda iki gün boyunca uluslararası güvenlik, siyaset, enerji ve iklim, ekonomi, teknoloji, yapay zekâ, medya, eğitim ve kamu yayıncılığı gibi birçok konu tartışıldı. Bu yıl 7’ncisi düzenlenen forumun ana teması “Birlikte Gelişmek: Sorumluluklar, Eylemler ve Çözümler” oldu.

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Kemal Bozay, Bosna Hersek Parlamento Üyesi Sabina Cudic, Karadağ Cumhuriyeti Türkiye Büyükelçisi Perisa Kastratovic, Kuzey Makedonya Avrupa Entegrasyonu ve Dış Yardımları Ulusal Koordinatörü ve Eski Savunma Bakanı Radmila Sekerinska gibi önemli isimlerin katıldığı Balkans under the Spotlight: Resolving Tensions and Disputes (Gündemde Balkanlar: Gerilim ve Anlaşmazlıkların Çözümü) adlı panelde Balkan Araştırma Enstitüsü’nden Dr. Enes Turbic de yer aldı.

Dr. Turbic, Balkan ülkeleri ile Türkiye arasındaki ortak eylem ve işbirliğinin önemine vurgu yaparak, Türkiye’nin 1992 yılında Bosna Hersek’i resmi olarak tanıyan ilk ülkelerden biri olduğunun altını çizdi. 1995 yılındaki kanlı savaş sonrası Bosna Hersek’e barış getiren Dayton Anlaşması’ndan bu yana Bosna Hersek’te meydana gelen siyasi ve sosyal sorunlardan bahseden Dr. Turbic, Bosna Hersek Sırplarının siyasi lideri ve Bağımsız Sosyal Demokratlar Birliği Başkanı Milorad Dodik’in siyasi faaliyetlerine ve Bosna Hersek’te siyasi gerginliğe neden olan hamlelerine değindi. Dr. Turbic, bu tür gerginliklerin Bosna Hersek’te büyük sorunlara neden olduğuna değinerek Bosna Hersek vatandaşlarının, özellikle de genç nüfusun yurt dışına göç etmesinde bunların önemli faktörler olduğuna vurgu yaptı.

Ek Resimler
Bu içerik 03.01.2024 tarihinde yayınlandı ve toplam 140 kez okundu.