“BALKAN SAVAŞLARI VE GÜNÜMÜZE YANSIMALARI” KONFERANSI

Enstitümüz tarafından düzenlenen ve sunumunu Araştırmacı-Yazar Atilla Güler’in yaptığı “Balkan Savaşları ve Günümüze Yansımaları” adlı konferans 12 Aralık 2017 tarihinde İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Prof. Dr. Fehmi Yıldız Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Konferansa Edirne Garnizon Komutanı Tuğgeneral Salim Afgün, Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cem Uzun, Balkan Araştırma Enstitüsü Müdürü Yrd. Doç. Dr. Bülent Akyay, Basın Yayın ve Enformasyon İl Müdürü Uğur Ülgen, Yüksekokul Müdürleri, çok sayıda rütbeli askeri personel ile akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Enstitü Müdürümüz Yrd. Doç. Dr. Bülent Akyay, “Balkan Savaşları’nın pek çok açıdan değerlendirilerek tarihimizde sahip olduğu önemin doğru bir şekilde anlaşılması gerekir. Balkan Savaşları, tarihimizde bir dönüm noktası teşkil eder ve millet olarak bu savaşların tarihe yansımalarından çıkarmamız gereken dersler vardır. Bu doğrultuda konferansın faydalı geçmesini temenni ederim.” dedi.

Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cem Uzun, “Üniversitemizin Balkanlar’a karşı özel bir ilgisi vardır. Ülkemiz üniversiteleri arasında Balkan coğrafyasından öğrencilere kapılarını en çok açan Üniversite olmanın gururunu yaşıyoruz. Her hafta değişen sayıda Balkanlar ile ilgili toplantı veya etkinlikler gerçekleştirme gayreti içerisindeyiz. Bu konuya önem arz ediyoruz. Bu anlamda “Balkan Savaşları ve Günümüze Yansımaları” adlı konferansı değerli buluyoruz. Tarihimizi ve geçmişimizi bilmeden geleceğe emin adımlar ile ilerleyemeyiz. Konunun hassasiyetinin farkında ve bilincinde olarak Balkan Savaşları konusuna ilişkin Araştırmacı-Yazar Atilla Güler’i konferansımıza davet ettik” dedi.

Konferansta Atilla Güler, “Dünyanın üç önemli çatışma alanlarından biri olarak kabul edilen Balkanlar, yaklaşık 600 yıl Türklerin egemenliği altında birbirinden farklı dil, din ve etnik kimlik taşıyan toplulukların huzur ve güven ortamında birlik içerisinde yaşamalarına imkân sağlamıştır. Ancak çıkarları doğrultusunda bölgeye egemen olmak isteyen dış unsurların kışkırtmaları ve izledikleri politikalar neticesinde doğan huzursuzluk ortamı Dünya Savaşı’na uzanan bir tabloyu beraberinde getirmiştir. Bu noktada Avrupalı devletler için Balkanlar’ın önemi ve rolü iyi anlaşılmalı, bugün yaşanılan bazı sıkıntıların temelinde tarihte yaşanan bu tür savaşların olduğu görülmeli ve savaşlardan çıkarılan dersler ışığında günümüzde doğru politikalar üretilmelidir.” dedi.

Konferans sonunda Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cem Uzun tarafından Atilla Güler’e günün anısına hediye ve plaket takdim edildi.

Konferansın ardından Araştırmacı-Yazar Atilla Güler, “Balkanlara Hüzünlü Veda” adlı kitabını okuyucularına imzaladı.
Ek Resimler
Bu içerik 15.12.2017 tarihinde yayınlandı ve toplam 766 kez okundu.