BALKANLARA GİDİŞİNİN 750. YILINDA ULUSLARARASI SARI SALTUK GAZİ SEMPOZYUMU DÜZENLENDİ.

Trakya Üniversitesi, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA), Türk Dil Kurumu ve Yunus Emre Enstitüsü iş birliğiyle Romanya-Köstence Andrei Şaguna Üniversitesi’nde “Balkanlara Gidişinin 750. Yılında Uluslararası Sarı Saltuk Gazi Sempozyumu” gerçekleştirildi.

Sempozyuma Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Yener YÖRÜK’ün yanı sıra Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Recep DUYMAZ, Enstitü Müdürümüz Prof. Dr. Ahmet GÜNŞEN, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali İhsan ÖBEK, Enstitü Müdür Yardımcımız Yrd. Doç. Dr. Bülent AKYAY, Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Rıdvan CANIM ve Yrd. Doç. Dr. Oğuzhan DURMUŞ ile yurtiçi ve yurtdışında bulunan çeşitli üniversitelerden bilim insanları katıldı.

Sempozyum açılışından önce Andrei Şaguna Üniversitesi’nde Yunus Emre Enstitüsü tarafından hazırlanan Türkoloji Sınıfının açılışı yapıldı. Ardından T.C. Köstence Başkonsolosu Ali BOZÇALIŞKAN, T.Ü. Rektörü Prof. Dr. Yener YÖRÜK, Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Mustafa S. KAÇALİN, Yunus Emre Enstitüsü Başkan Yardımcısı Dr. Şaban ÇAVUŞOĞLU ve Romanya Müftüsü Murat Yusuf sempozyum açılışında protokol konuşmalarını yaptılar.

Törende konuşan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Yener YÖRÜK Sarı Saltuk Gazi’nin 750 yıl önce kültürümüzün ve medeniyetimizin Horasan Erlerinin, Erenlerinin, Anadolu’nun katkısıyla geliştirdiği tohumunu Balkan coğrafyasına ekmesiyle başlayan yolculuğunun, ruhları 100 yıl sonraki Osmanlı fetihlerine hazırladığı belirtti.

Tören esnasında Trakya Üniversitesi ile Andrei Şaguna Üniversitesi arasında işbirliği protokolü de imzalandı.

“Balkanlara Gidişinin 750. Yılında Uluslararası Sarı Saltuk Gazi Sempozyumu” bildirileri Andrei Şaguna Üniversitesindeki Akdeniz ve Karadeniz adını verdiğimiz iki salonda eş zamanlı olarak sunuldu. Bildirilerde Sarı Saltuk Gazi ve Saltukname’nin yanı sıra Sarı Saltuk’un Balkanlardaki etkisi, Anadolu’daki izleri, Balkan halklarıyla olan ilişkileri, hakkında ortaya çıkan efsaneler ve inanışlarla ilgili konular da yer aldı.

Sempozyum alan araştırması kapsamında 08 Kasım 2013 Cuma günü Babadağ’a gidildi. 1610 tarihli Budin Beylerbeyi ve Budin Müdafii Gazi Ali Paşa’nın adını taşıyan camiinin gezilmesinden sonra Sarı Saltuk Gazi’nin türbesi ziyaret edildi. Burada dualar okundu ve kurban kesildi. Daha sonra Tulça şehrine gidilerek burada bulunan “Romanya Türk Birliği” ziyaret edildi. Birlik üyesi bayanlardan oluşan “Kaynanalar” grubunun konseri izlendi. Ayrıca Derneğin karşısında bulunan “Aziziye Camii” de gezildi.

09 Kasım 2013 Cumartesi günü önce Köstence’de tarihî yarımada ve burada bulunan camiler gezildi. Bu camiler arasında II. Mahmud tarafından yaptırılmış Mahmudiye Camii yerine Romanya Kralı I. Karol tarafından 1911’de yaptırılan Kral Camii ve Hünkâr Camii ziyaret edildi. Kral Camii’nde II. Abdülhamid tarafından Adakale Camii’ne gönderilmiş olan fakat Adakale’nin sular altında kalması üzerine buraya getirilmiş halı da bulunmaktadır. Ardından Köstence’deki Yunus Emre Türk Kültür Merkezi ziyaret edildi.

Daha sonra Mecidiye şehrine gidilerek Mecidiye Kemal Atatürk Ulusal Koleji ziyaret edildi. Ardından 1856 tarihli “Mecidiye Camii” gezildi. Sonrasında “Romanya Müslüman Tatar Türkleri Demokrat Birliği” Mecidiye şubesine gidilerek burada temaslarda bulunuldu. Hazırlanan halk oyunları gösterileri izlendi. Rektörümüz Prof. Dr. Yener YÖRÜK tarafından Birlik Hatıra Defteri imzalandı.

10 Kasım 2013 tarihinde Mangalia şehrinde bulunan “Esmahan Sultan Camii” gezildi. Buradan hareketle kafilemiz Bulgaristan üzerinden karayoluyla Edirne’ye döndü.

 

Ek Resimler
Bu içerik 02.12.2013 tarihinde yayınlandı ve toplam 2908 kez okundu.