Bosna-Hersek'te Devlet Günü'nün 78. Yılı

Resim
Bosna-Hersek'in iki milli bayramından biri olan Devlet Günü, 25 Kasım 1943'te Mrkonjić Grad (Mrkonyiç) şehrinde düzenlenen ZAVNOBİH'in (Bosna-Hersek Ulusal Kurtuluş Anti-Faşist Konseyi) ilk oturumundan bugüne kutlanmaktadır. Oturumda, Bosna-Hersek'in devlet olma hakkını tekrar kazanması sağlanmış, bin yıllık tarihi sınırları korunmuş ve eski Sosyalist Federal Yugoslavya Cumhuriyeti bünyesindeki altı eşit federal cumhuriyetten biri olması güvence altına alınmıştır.

Bosna-Hersek'te 25 Kasım 1943'ten günümüze kutlanan Devlet Günü dolayısıyla Bosna-Hersek’in birçok şehrinde ve yurtdışında törenler ve etkinlikler düzenlenmektedir.

25 Kasım 1943 tarihinde ne oldu?

25 Kasım 1943’te düzenlenen ilk ZAVNOBİH oturumunda, Bosna-Hersek'in Sosyalist Federal Yugoslavya Cumhuriyeti bünyesindeki altı federal cumhuriyetten biri olması kabul edilmiş ve ulus olma hakkı sağlanmıştır. Oturumda ayrıca tarihi Bosna-Hersek sınırlarının muhafaza edilmesi güvence altına alınmasının yanında Bosna-Hersek'in Müslüman (Boşnak), Sırp ve Hırvatların ülkesi olduğu ve bu halkların eşit sayılacağı kararlaştırılmıştır.
Bu içerik 25.11.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 299 kez okundu.