BOSNA HERSEK'TE DEVLET GÜNÜ'NÜN 79. YILI

Resim
Bosna Hersek'in iki millî bayramından biri olan Devlet Günü (Boş. Dan državnosti), 25 Kasım 1943'te Mrkonjić Grad (Mrkonyiç Grad) şehrinde düzenlenen ZAVNOBİH'in (Bosna Hersek Ulusal Antifaşist Halk Kurtuluşu Konseyi) ilk oturumundan bugüne kutlanmaktadır. Oturumda, Bosna Hersek'in devlet olma hakkını tekrar kazanması sağlanmış, bin yıllık tarihi sınırları korunmuş ve eski Sosyalist Federal Yugoslavya Cumhuriyeti bünyesindeki altı eşit federal cumhuriyetten biri olması güvence altına alınmıştır.

Bosna-Hersek'te 25 Kasım 1943'ten günümüze her yıl kutlanan Devlet Günü dolayısıyla Saraybosna ve oradaki devlet kurumları başta olmak üzere Bosna-Hersek’in birçok şehrinde ve yurtdışında törenler ve etkinlikler düzenlenmektedir.

25 Kasım 1943 tarihinde ne oldu?

25 Kasım 1943’te düzenlenen ilk ZAVNOBİH oturumunda, Bosna-Hersek'in Sosyalist Federal Yugoslavya Cumhuriyeti bünyesindeki altı federal cumhuriyetten biri olması kabul edilmiş ve ulus olma hakkı sağlanmıştır. Oturumda ayrıca tarihi Bosna-Hersek sınırlarının muhafaza edilmesi güvence altına alınmasının yanısıra  Bosna-Hersek'in Müslüman (Boşnak), Sırp ve Hırvatların ülkesi olduğu ve bu halkların eşit sayılacağı kararlaştırılmıştır.

 

Bu içerik 25.11.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 135 kez okundu.