BOSNA HERSEK TUZLA ÜNİVERSİTESİ’NDE GERÇEKLEŞTİREN BALKAN ÜNİVERSİTELER BİRLİĞİ 7. ULUSLARARASI KONFERANSINA BALKAN ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ ÖĞRETİM ÜYELERİ KATKI SAĞLADI

Trakya Üniversitesinin Kalıcı Yönetim Kurulu Üyesi ve Daimî Genel Sekreteri olduğu bölgenin en büyük yükseköğretim birliği Balkan Üniversiteler Birliği (BUA) 7. Genel Kurul Toplantısı ve BUA 2023 “Balkanlar'da Akademik İşbirliği, Zorluklar ve Gelecek Perspektifleri” Uluslararası Konferansı, Bosna Hersek Tuzla Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Bosna Hersek’te düzenlenen konferansa Balkan Araştırma Enstitüsü öğretim üyeleri Dr. Öğr. Üyesi Cüneyt NUR, Öğr. Gör. Dr. Enes TURBİC ve Öğr. Gör. Dr. Behçet LOKLAR katıldı. Ayrıca, Balkan Araştırma Enstitüsü Balkan Tarihi Anabilim Dalı’ndan Öğr. Gör. Dr. Enes TURBİC, düzenlenen konferansta panelist olarak yer aldı.
BUA 7. Genel Kurul Toplantısı ve Balkanlar'da Akademik İşbirliği, Zorluklar ve Gelecek Perspektifleri Uluslararası Konferansı Tuzla Kantonu Başbakanı Irfan HALİLAGİĆ, Tuzla Kantonu Eğitim ve Bilim Bakanı Ahmed OMEROVİĆ, Tuzla Belediye Başkanı Zijad LUGAVİĆ, Trakya Üniversitesi Rektörü ve Balkan Üniversiteler Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Erhan TABAKOĞLU, BUA Dönem Başkanı Tuzla Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nermina HADŽİGRAHİĆ, Bükreş Üniversitesi Rektör Yardımcısı Doç. Dr. Sorin COSTREİE, Trakya Üniversitesi Dış İlişkilerden Sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Osman Nuri HATİPOĞLU ile birliğe üye üniversitelerin rektörleri, bölgenin siyaset, diplomasi, bürokrasi ve akademisinin önemli isimlerinin yer aldığı büyük bir açılış töreni ile başladı.
Konferans kapsamında Internationalization at the Balkan Universities: Potentials and Challenges (Balkanlar'daki Üniversitelerde Uluslararasılaşma: Potansiyeller ve Zorluklar), Role of University Networks in the European Integration of the Balkans (Balkanların Avrupa Entegrasyonunda Üniversite Ağlarının Rolü), Youth and Youth Participation in the Balkans (Balkanlar'da Gençlik ve Gençliğin Katılımı), Migrations in the Balkans: Challenges and Future Perspectives (Balkanlarda Göç: Zorluklar ve Geleceğe Bakış Açıları) adlı dört panel düzenlendi.
Rektör Prof. Dr. Erhan TABAKOĞLU’nun oturum başkanlığında düzenlenen Migrations in the Balkans: Challenges and Future Perspectives panelinde Trakya Üniversitesi İİBF Öğretim Üyesi Doç. Dr. Deniz EROĞLU UTKU, Balkan Araştırma Enstitüsü Balkan Tarihi Anabilim Dalı Öğr. Gör. Dr. Enes TURBIC, Türk Tarih Kurumu eski Başkanı ve Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Birol ÇETIN ve Tiran New York Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan ERDEMIR bir konuşma gerçekleştirdi.
Enstitümüz Balkan tarihi Anabilim Dalı Öğr. Gör. Dr. Enes TURBIC, Future Perspectives Regarding The Migration in the Balkans (Balkanlarda Göçle İlgili Gelecek Perspektifleri) başlıklı sunumunda Balkanlar'daki göç süreçlerinin bilinen bir olgu olduğunu belirterek, 1990'lı yıllarda Yugoslavya'nın dağılması neticesinde yaşanan savaşların nüfus göçüne neden olduğunu ifade etti. Dr. Turbic, Bosna Hersek'ten göç eden kişilerin sayısının bir milyonun üzerinde olduğunu söyleyerek, Güneydoğu Avrupa ülkelerinde son on yılda meydana gelen göçlerin nedenleri arasında ekonomik durum, devletlerin istikrarsızlığı, siyasi sorunlar ve ulusal sorunların yer aldığını ifade etti.
Ek Resimler
Bu içerik 20.10.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 180 kez okundu.