DAVA ADAMI VE ŞAİR RECEP KÜPÇÜ DOĞUMUNUN 79. YIL DÖNÜMÜNDE EDİRNE’DE ANILDI

Trakya Üniversitesi adına yürütücülüğü Balkan Araştırma Enstitüsü tarafından yapılan ve Trakya Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından düzenlenen “Doğumunun 79. Yılında Dava Adamı ve Şair Recep Küpçü” adlı panelde bir dava adamı ve şair olan Recep KÜPÇÜ, doğumunun 79. yıldönümü olan 28 Eylül 2013 tarihinde Edirne’nin tarihî binalarından biri olan Halk Eğitim Merkezi’nde anıldı. Panele Üniversitemiz Rektör Vekili Prof. Dr. Süleyman PİŞKİN, Enstitü Müdürümüz Prof. Dr. Ahmet GÜNŞEN, Trakya Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Dr. Esma GÜNDOĞDU, Şair Recep KÜPÇÜ’nün eşi Cemile KÜPÇÜ, oğlu Erdinç KÜPÇÜ ve gelini Emel KÜPÇÜ ile birlikte katılırken Bulgaristan ve Türkiye’den gelen çok sayıda şair, yazar, akademisyen ve sevenleriyle salon doldu.

Oturum Başkanlığını Enstitü Müdürümüz Prof. Dr. Ahmet GÜNŞEN’in yaptığı panele üniversitemizin Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Esat CAN, Çağdaş Bulgaristan edebiyatının önde gelen şairlerinden Nedyalko YORDANOV ve merhum Küpçü’nün yakın arkadaşlarından şair Ahmet TÜRKAY katıldılar. Panelin açılış konuşmasını yapan Trakya Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Dr. Esma GÜNDOĞDU, dava adamı ve şair Recep KÜPÇÜ’yü anma panelinde başta eşi, oğlu ve arkadaşlarını misafir etmekten onur duyduklarını belirtti. Daha sonra söz alan Burgaz Recep KÜPÇÜ Derneği Başkanı Mücella BİLAL her yıl Burgaz’da dava adamı ve şair Recep KÜPÇÜ için anma günü düzenlediklerini ve bunun bir gelenek haline geldiğini belirtti ve şairden “Ben Bulgaristan’da doğdum ama Bulgar değilim” şeklinde kısa ama anlam dolu bir mısra okudu.

Oturum Başkanı Prof. Dr. Ahmet GÜNŞEN, “Balkanlar bıçak sırtı bir coğrafya, yalnız tarih üreten değil, tarih tüketen bir coğrafya, insanları da şairleri de tüketiyor. Biz inadına tıpkı Osmanlı’da olduğu gibi kalıcı barışı eninde sonunda elde edeceğiz. Recep KÜPÇÜ, Balkan Türk edebiyatının ve şiirinin önemli şahıslarından ve Türkçemizin bülbüllerinden biridir. Hayatını anlamlandıranlar ve gelecek nesillere güzel ilkeler ve düşünceler bırakan insanlar ölmüyor dostlar” dedi.

İlk konuşmacı olan Yrd. Doç. Dr. Esat CAN, Recep KÜPÇÜ için “O, eğilmeyen ağaç, yürüyen adam, hem bir davanın hem bir idealin sembolüdür. Davası herkesin bildiği gibi, ideali insaniyettir, yani Türklerin ve başka milletlerin yaşadığı vatanlarında dostluk ve mutluluk içinde yaşamaktır. O’na göre insan hassasiyetinden ve özgürlüğünden daha önemli bir şey yoktur” dedi.

Panelin ikinci konuşmacısı ünlü Bulgar yazar ve şairlerinden, Recep KÜPÇÜ’nün yakın dostu olan Nedyalko YORDANOV, konuşmasında “İlk görüştüğümüzde hemen içim ısındı ona, öyle insanlar vardır ki ilk görüştüğünüzde hayat boyu arkadaş olacağınızı anlarsınız. Hakikaten o benim hayat boyu en iyi dostlarımdan biri oldu. Bugün çözülmüş diye görünen etnik problem yine gündemde. Ne aşamalardan geçti, Bulgaristan için bu suni bir problemdir. Bizim Recep ile aramızda öyle bir sorun hiç olmadı. Recep, Türk olmasına rağmen Bulgaristan şairiydi, hiç Türkiye’ye gitmemişti ve hayatı boyunca da gidemedi. Bulgarca yazdığı şiirlerinden birinin adı da ‘Bulgaristan’ idi ve o şiirinde, şöyle diyor; ‘Bulgaristan’a yabancı değilim, Bulgaristan yabancım değil, gezip tozduğum yollarım, mezarlarına ellerimle indirdiğim babam ve annem senin toprağındadır. Bulgaristan’a yabancı değilim ben. Türk oğlu Türk’üm!”.

Şair, yazar ve yakın dostu olan Mehmet TÜRKAY ise Recep KÜPÇÜ’nün acı dolu hayatını anlatırken göz yaşlarını tutamadı ve konuşmasını yarıda keserek panel programında görevli üniversite öğrencisine devam etmesi için ricada bulundu. Daha sonra kendini toparladıktan sonra, hiçbir sırrını gizlemeyen kadim dostu Recep KÜPÇÜ’nün hayatını ve dostça yaşadıkları hatıraları anlatırken duygulanmamak elde değildi.

Panelin kapanış konuşmasını yapan Prof. Dr. Ahmet GÜNŞEN “Dünya var olduğu müddetçe bir hoş seda olarak yaşamaya, varlığını sürdürmeye devam edecek olan bir ölümsüz insanı doğumunun 79.yılında, rahmetle, minnetle ve şükranla anıyoruz. Aramızda olan değerli ailesine sabırlar ve uzun ömürler diliyoruz. Bu anlamlı etkinliğe tüm katılanlara teşekkür ve şükranlarımızı sunuyoruz” dedi.

Ek Resimler
Bu içerik 02.10.2013 tarihinde yayınlandı ve toplam 1661 kez okundu.