DOÇ. DR. BÜLENT AKYAY “CUMHURİYETİN 100’ÜNCÜ YILINDA TÜRKİYE VE BALKANLAR SEMPOZYUMU”NA DAVET EDİLDİ

Türkiye’nin Balkan politikaları ve Balkan ülkeleri ile ilişkilerinin yüzyıllık bilançosunun ve ikinci yüzyıla ilişkin politikalarının ele alındığı “Cumhuriyetin 100’üncü Yılında Türkiye ve Balkanlar Sempozyumu” 14-15 Aralık 2023 tarihlerinde İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi kampüsünde gerçekleştirildi.
 
Dışişleri Bakanlığı İzmir Temsilciliği ile İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Ege ve Balkan Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezinin (EBAMER) birlikte düzenlediği sempozyumun açılışında Dışişleri Bakanlığı Balkanlar ve Orta Avrupa Genel Müdürü Büyükelçi İlhan SAYGILI “Türk Dış Politikası ve Balkanlar” başlıklı bir konferans verdi. Sempozyumu Rektör Prof. Dr. Saffet KÖSE, Dışişleri Bakanlığı İzmir Temsilcisi Büyükelçi Naciye Gökçen KAYA’nın yanı sıra yurt içi ve yurt dışından gelen diplomatlar, büyükelçiler, araştırmacılar, Türk İşbirliği ve Kalkınma Ajansı Başkanlığı (TİKA), Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB), Yunus Emre Enstitüsü temsilcileri, akademisyenler ve öğrenciler takip etti. Sempozyumda ayrıca Sanat ve Tasarım Fakültesi Öğretim üyelerince sunulan “Balkan Ezgileri” müzik dinletisi ilgiyle takip edildi.
 
T.C. Dışişleri Bakanı Hakan FİDAN, İzmir Valisi Dr. Süleyman ELBAN ve İKÇÜ Rektörü Prof. Dr. Saffet KÖSE’nin onur kurulunda yer aldığı, iki gün devam eden, “Cumhuriyetin 100’üncü Yılında Türkiye ve Balkanlar” sempozyumunda; “Büyükelçilerin Gözüyle Türkiye ve Balkanlar”, “Cumhuriyet Döneminde Türk Dış Politikası ve Balkanlar”, “Cumhuriyet Döneminde Kamu Kurumları ve Balkanlar”, “Türkiye’de Balkan Çalışmaları” konulu oturumlarda büyükelçiler ve konularında uzman akademisyenler sundukları bildirilerle Balkan ülkeleriyle olan diplomatik ilişkilerin seyri, karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerilerini ele alarak ikinci yüzyıla projeksiyon tuttular.
 
Sempozyuma davet edilen Trakya Üniversitesi Balkan Araştırma Enstitüsü Balkan Tarihi Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Bülent AKYAY, yüzyıllık zaman zarfında yürütülen Balkan çalışmalarının gözden geçirildiği, gelecek yüzyılın araştırma stratejileri ile ilgili tekliflerin ortaya konduğu “Türkiye’de Balkan Çalışmaları” başlıklı oturuma katıldı.
 
Doç. Dr. Bülent AKYAY, “Türkiye’de Balkan Çalışmalarının Kurumsallaşması” başlıklı bildirisinde Balkanlarda ve Türkiye’de Balkan Çalışmalarının yüzyıllık kurumsallaşma geçmişine değindikten sonra “Geleceğe Köprü” anlayışıyla hareket eden Trakya Üniversitesi’nin Balkanlara yönelik misyonunu ve yaklaşımını vurguladı. Bir Balkan üniversitesi olarak üniversitemizin Balkanlarla ilgili girişimlerini ve çalışmalarını tüm alanlardaki örnekleriyle ortaya koydu. Ardından üniversitemizde yer alan Türkiye’nin ilk ve tek Balkan Araştırma Enstitüsü’nün kuruluşundan itibaren kurumsallaşma sürecini ele almış, enstitünün faaliyetlerini ve çalışmalarını yine örnekleriyle sundu. Ayrıca Türkiye’de Balkan çalışmalarının bir sonraki yüzyılı için kurumsallaşma ve araştırma stratejilerinde karşılaşılan sorunlara yönelik bazı çözüm önerilerinde bulundu.
Ek Resimler
Bu içerik 20.12.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 77 kez okundu.