DR. ÖĞR. ÜYESİ VAHİT CEMİL URHAN’IN “KOSOVA’YA YAPILAN ÇERKES GÖÇÜ VE İSKÂNI (1864-1865)” ADLI MAKALESİ BELLETEN DERGİSİNİN SON SAYISINDA YAYIMLANDI

Enstitümüz Balkan Tarihi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Vahit Cemil Urhan’ın “Kosova’ya Yapılan Çerkes Göçü ve İskânı (1864-1865)” adlı makalesi Arts & Humanities Citation Index (AHCI), America: History and Life, Historical Abstracts, Scopus ve ULAKBIM TR Dizin indekslerinde taranan Türkiye’nin en prestijli tarih dergisi Belleten’in son sayısında yayımlandı.
Kosova’da Çerkeslere ait bazı yerleşim yerlerini ilk defa, tespit eden Dr. Öğr. Üyesi Vahit Cemil Urhan, makalesinde Çerkeslerin Kosova’da iskân edildiği 66 yerin adını paylaşıyor. Çalışmada yine ilk defa, Kosova’ya Çerkes göçünün 1865 yılında da devam ettiğini ortaya koyan veriler sunuluyor ve Kosova’ya göç eden Çerkeslerin sayısı konusunda literatürde yer almayan bilgiler veriliyor. Osmanlı Devleti’nin Çerkeslerin Rumeli’ye iskânı için yeterli hazırlık yapmadığına ilişkin iddiaların Kosova özelinde gerçeği yansıtmadığının ortaya konulduğu makalede Kosova’ya yapılan Çerkes göçünün sebepleri, göçün güzergâhı, göç ve iskân sırasında karşılaşılan sorunlar ve bu sorunların çözümü için izlenen politikalar, Kosova Çerkeslerine yapılan yardımlar, Çerkeslerin Kosova’ya uyum süreçleri ve Kosova’dan ayrılışları gibi konular da ele alınıyor. Makaleye Kosova’ya Yapılan Çerkes Göçü ve İskânı (1864-1865) | Aralık 2021, Cilt 85 - Sayı 304 | Belleten linkinden ulaşmak mümkündür.

Ek Resimler

 

1 adet derginin kapak resmi için tıklayınız. 



Bu içerik 01.03.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 294 kez okundu.