ENSTİTÜ MÜDÜRÜMÜZÜN MODERATÖRLÜĞÜNDE “EDİRNE’DEN BALKANLAR VE AVRUPA’YA BAKIŞ” PANELİ

Balkan Araştırma Enstitüsü Müdürümüz Yrd. Doç. Dr. Bülent AKYAY’ın moderatörlüğünde “Edirne’den Balkanlar ve Avrupa’ya Bakış” konulu panel 27 Nisan 2017 tarihinde Trakya Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Prof. Dr. Fehmi Yıldız Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Programa Edirne Valisi Günay ÖZDEMİR, Kırklareli Valisi Esengül CİVELEK, Rektörümüz Prof. Dr. Erhan TABAKOĞLU, Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Ertuğrul TANRIKULU, Dışişleri Bakanlığı Edirne Temsilcisi Büyükelçi Murat Ahmet YÖRÜK, Dışişleri Bakanlığı Balkanlar İkili Siyasî İşler ve Balkanlar Genel Müdürü Büyükelçi Mustafa Babür HIZLAN, Sofya Büyükelçisi Süleyman GÖKÇE, Bükreş Büyükelçisi Koray ERTAŞ ile dekanlar, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’yla başlayan program Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sibel TURAN ve Rektörümüz Prof. Dr. Erhan TABAKOĞLU’nun açılış konuşmalarıyla devam etti.

İlk olarak konuşan Dışişleri Bakanlığı Edirne Temsilcisi Büyükelçisi Murat Ahmet YÖRÜK, dünyada devlet dengelerinden bahsederek sınırları belli olmayan sanal terör örgütlerinin kontrolsüz olmaları ve bunların ortaya çıkarttığı terör olaylarının ciddi sorunlara yol açtığından söz etti.

Dışişleri Bakanlığı Balkanlar İkili Siyasi İşler ve Balkanlar Genel Müdürü Mustafa Babür HIZLAN oturmamış uluslararası sistemden bahsetti. Balkan ülkelerinin geçmişten bugüne kültürel, dinî, siyasî ve etnik problemleri olduğunu, bu ülkelerin sadece AB’ye üye olma hedefinde birleşebileceğini belirtti. Global güç olan bazı ülkelerin Balkanlar’daki siyasî boşluğu doldurmaya yönelik çalışmaları olduğuna dikkat çekti.

Sofya Büyükelçisi Süleyman GÖKÇE Bulgaristan’ın tarihî süreci ve oluşumuna değindi. Süleyman GÖKÇE “Bulgaristan bizim hem komşumuz hem de soydaşlarımızın yaşadığı yer. Özellikle soydaşlarımız Bulgaristan’la ilişkilerimizde önemli bir referans noktası.” dedi. Bulgaristan’ın uluslararası durumundan söz eden GÖKÇE soydaşların haklarına ve hukuklarına sahip çıkması gerektiğini belirtti.

Bükreş Büyükelçisi Koray ERTAŞ Romanya’nın coğrafî olarak huzurlu bir bölge olduğunu ifade etti. Ülkenin önemli bir enerji ihracatçısı olduğunu ve Batı eksenli politikalar uyguladığını vurguladı. İç politikalarında temel hedefin ise yolsuzlukla mücadele olduğunu belirten Koray ERTAŞ “Romanya’nın çok az stratejik ortağı var bunlardan biri de Türkiye. Romanya’da yaşayan Türk ve Tatar unsurların ilişkimizde ciddi bir temel oluşturuyor.” dedi.

Panel katılımcıların soru ve cevaplarının ardından hediyelerin takdimiyle sona erdi.

 

Ek Resimler
Bu içerik 15.05.2017 tarihinde yayınlandı ve toplam 1070 kez okundu.