ENSTİTÜMÜZ ÖĞRETİM ELEMANI DR. FATMA RODOPLU YILDIRIM’IN BULGARİSTAN’DA KUMAN HANLAR DÖNEMİ II. BULGAR DEVLETİNİN KURULUŞU VE BULGAR TARİHYAZIMINDA KUMAN/KIPÇAKLAR ADLI ESERİ GAZİ KİTABEVİ TARAFINDAN YAYIMLANDI.

Enstitümüz Balkan Tarihi Anabilim Dalı ÖÄŸretim Elemanı Dr. Fatma Rodoplu Yıldırım’ın Bulgaristan’da Kuman Hanlar Dönemi II. Bulgar Devleti'nin KuruluÅŸu ve Bulgar Tarihyazımında Kuman/Kıpçaklar  adlı eseri Gazi Kitabevi tarafından yayımlandı.

Kitapta Balkan coÄŸrafyasının Osmanlı Türklerinden çok daha önce Karadeniz'in kuzeyinden gelen farklı Türk boylarının uÄŸrak noktası veya yerleÅŸim sahası olduÄŸu ve bugünkü Bulgaristan topraklarının da özellikle Batı Hunlarından itibaren Türk boylarının en fazla akın yaptığı ve yerleÅŸtiÄŸi bölgeler içerisinde olduÄŸu bilgileri yer almaktadır. Ayrıca eserde sırasıyla Hunlar, Avarlar, 1. Bulgar Devleti'ni kuran Ogur (Tuna Bulgarları, Bulgar Türkleri), Peçenek, Uz ve Kumanların Bulgaristan'da varlık gösteren Türk boyları olduklarına ve 1186 yılında kurulan II. Bulgar Devleti’nin de doÄŸrudan doÄŸruya Kuman desteÄŸi ve gücü sayesinde ortaya çıktığı bilgilerine yer verilmektedir.

Bulgar tarihyazımında “Kumanlar/Kıpçaklar” konusunun ne ÅŸekilde ele alındığı eserin esas konusunu teÅŸkil etmektedir. Balkanlarda, Osmanlı Devletinin hâkimiyetinden çıkarak bağımsızlığını elde eden ve bir ulus devlet modelinde kurulan ülkeler tarihyazımını da kendi bakış açılarına göre inÅŸa etmiÅŸlerdir. I. ve II. Bulgar devletlerinin kuruluÅŸları Bulgar tarihyazmında kendi ulus inÅŸa yöntemleri ve hedefleri dolayısıyla farklı zamanlarda farklı biçimlerde ele alınmıştır.

Çalışmada yukarıda zikredilen bütün bu hususlar ana kaynak olarak kabul edilen döneme ait Bizans ve Bulgar kroniklerinin yanı sıra Bulgarca, Rusça ve diÄŸer yabancı literatürden de faydalanılarak en kapsamlı ÅŸekilde ortaya konmaya çalışılmıştır.


Ek Resimler
Bu içerik 16.09.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 250 kez okundu.