ENSTİTÜMÜZDE BALKAN KÖŞESİ AÇILDI

1950’li yıllarda Bulgaristan’ın Razgrad-Silistre Bölgesinde yaşamış ve 1977 yılında Türkiye’ye göç etmiş olan merhume Hafize Özkan’ın yerel kıyafetlerinden oluşan “Balkan Köşesi” Üniversitemiz Balkan Araştırma Enstitüsünde 15 Şubat 2016 tarihinde açıldı. Açılışa Rektörümüz Prof. Dr. Yener YÖRÜK, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süleyman PİŞKİN, Balkan Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Rıdvan CANIM, Kırkpınar Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. İlhan TOKSÖZ, Yönetim Kurulu Üyelerimiz,  Enstitümüzün akademik ve idari personeli ile merhume Hafize ÖZKAN’ın eşi Hüsmen ÖZKAN ve kızı Nurten YİĞİT katıldı.

Merhume Hafize ÖZKAN’ın kendi yetiştirdiği ipek böcekleri kozalarını kaynatarak elde ettiği saf ipekten dokunan ve kökboyası ile boyanan yerel kıyafetler, Kırklareli’nde yaşayan kızı Nurten YİĞİT tarafından Enstitümüze bağışlandı. Bağışlanan kıyafetler Bulgaristan Deliorman bölgesinde yaşayan Türklerin günlük kıyafet örnekleri olan ipek bindallı içlik, ipek işlemeli kuşak, oyalı yazma ve besledikleri koyunların yünlerinden yapılmış ve kökboyası ile boyanmış döşek örtüsünden oluşuyor.

Balkan Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Rıdvan Canım Nurten Yiğit’in kıyafetlerin bağışlanması ve oluşturulan pano ile ilgili olarak bilgiler verdi. Kıyafetlerin Balkanlarda yaşayan Türklerin kültürü ile ilgili olarak önem arz ettiğini belirten Canım, kıyafetlerin emin ellerde olduğunu söyledi.

Rektörümüz Prof. Dr. Yener Yörük açılışta gerçekleştirdiği konuşmada bağışçılara çok teşekkür ederek bu kıyafetlerin Balkanların zengin kültüründen bir demet olduğunu söyledi. Rektörümüz bu sergilenen kıyafetlerin ilerde Üniversitemizde oluşturulabilecek Balkan Etnografi Müzesinin bir başlangıcı, tohumu olacağını ifade etti. Rektörümüz bu tür bağışlara açık olduklarını söyleyerek Balkan Araştırma Enstitüsünün Ülkemizdeki bu alanda tek enstitü olduğunu söyledi.

Bağışçı Nurten Yiğit, kıyafetler ile ilgili olarak bilgiler verdi. Bu kıyafetleri Üniversitemize bağışlamaktan dolayı mutlu olduklarını söyledi ve annesinin kıyafetlerini bu şekilde ölümsüzleştirmek istediklerini belirtti. Açılışın ardından Rektörümüz bağışta bulunan ÖZKAN ailesine bir teşekkür belgesi vererek hocalarımız ile birlikte fotoğraf çektirdi.

 

 

 

Ek Resimler
Bu içerik 19.02.2016 tarihinde yayınlandı ve toplam 1043 kez okundu.