S
“Felix Kanitz Resimleri ile Tuna Vilayeti ve Koca Balkan” sergisi açıldı.
Enstitümüz tarafından düzenlenen “Felix Kanitz Resimleri ile Tuna Vilayeti ve Koca Balkan” sergisinin açılışı 19 Kasım 2014 tarihinde Enstitüler binasında gerçekleşti.
Enstitümüz Balkan Tarihi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mümin Yasharov ISOV‘un Avusturyalı Macar Araştırmacı, Etnograf, Ressam ve Seyyah Felix Philipp Kanitz’in (1829-1904) 1859 yılından itibaren defalarca gezdiği Tuna Vilayetinde resimlerinden derlediği ve hazırladığı serginin açılışına Edirne Valisi Dursun Ali ŞAHİN, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Yener YÖRÜK, Cumhuriyet Başsavcısı Muhammet SAVRAN, İl Emniyet Müdürü Dr. Rahmi BAŞTUĞ, İl Jandarma Alay Komutanı Jandarma Albay Kamuran Ersan, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin SARIOĞLU, Üniversitemiz Genel Sekreteri Erengül ÖZDEMİR, İl Kültür Ve Turizm Müdürü Ahmet HACIOĞLU, Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı Trakya Koordinatörü Fatih OT, Dekanlar, Müdürler, Fakülte ve Enstitü Sekreterleri, Akademik ve İdari Personel ile öğrenciler katıldı.
XIX. yüzyılda Balkanları ziyaret eden seyyahlar arasında Felix Kanitz en ön sırada gelir. Kanitz, 1860-1875 yılları arasında Tuna Vilayeti ve Koca Balkan bölgelerine sık sık geziler düzenlemiştir. 1875-1879 yılları arasında Liepzig’de “Tuna Bulgaristan’ı ve Koca Balkan” adıyla üç ciltlik bir kitap yayınlamıştır.
Kanitz’i diğer seyyahlardan ayıran özelliği çok üst seviyede olan çizim yeteneğidir.
Kanitz çizimlerini sadece coğrafi bir alanı göstermek ve bilgi vermek amaçlı değil, adeta bir ressam ustalığında ve duygusunda yapmıştır.
Kanitz antik ve Orta çağ dönemi kalıntılarına ayrı bir ilgi duymuştur. Bazı resimlerde bu eserleri çizerken kendi resmini de çizdiğini görmekteyiz.
Tuna Vilayeti şehirlerini çizerken genel krokilerden başka şehirlerdeki semtleri de çizmiştir. 93 Harbi’nden sonra Osmanlı şehirleri şiddetli bir yıkıma uğramıştır. Bu resimler savaştan önceki halini gösterdiği için Osmanlı mirasının görsel bir kanıtıdır.
Felix Kanitz 1870-1874 yılları arasında Tuna Vilayeti ve Koca Balkan haritasını da çizmiştir. Bu haritanın kalitesi o dönemin şartlarına göre çok yüksektir. Rus komutanlar 93 Harbi esnasında bu haritadan yararlanmışlardır.
Ayrıca Kanitz sosyal hayata da önem vererek bu bağlamda, Demir Baba Tekkesi’ni ziyaret etmiştir. Bu sergide yer almayan ancak hazırlayacağımız Felix Kanitz Albümü’nde yer vermeyi düşündüğümüz gravürde bu ziyareti esnasında tekkedeki dervişlerle sohbetini gösteren ve kendisine de yer verdiği bir kareyi yansıtmıştır.
Bu sergideki resimlerin sadece krokilerini Felix Kanitz çizmiştir. Gravür haline getirilmesini de büyük olasılıkla Kanitz yapmıştır ancak elimizde bunu kanıtlayan delil olmaması, kesin yargıya varmamıza engel olmaktadır. Renklendirilmesi 1885 yılında ünlü ressamlar Petroviç ve Riger tarafından Viyana’da yapılmıştır.
Bu sulu boya tablolar, 1934 yılında Felix Kanitz’in yeğeni Jack Kanitz tarafından Bulgar Bilimler Akademisine bağışlanmıştır. Resimler, bugün de akademinin arşivinde bulunmaktadır.