“KUZEY YUNANİSTAN’DA ERKEN DÖNEM (14-16. YY) OSMANLI ESERLERİ” KONFERANSI

Trakya Üniversitesi Balkan Araştırma Enstitüsü tarafından düzenlenen ve Selânik Aristotelio Üniversitesi Felsefe Fakültesi Tarih ve Arkeoloji Bölümü Üyesi Dr. Paschalis ANDROUDİS’in konuşmacı olduğu “Kuzey Yunanistan’da Erken Dönem (14.-16. Yy.) Osmanlı Eserleri” isimli konferans, 8 Mayıs 2019 Çarşamba günü İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Fehmi Yıldız Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Konferansa Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan TABAKOĞLU, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayhan GENÇLER, Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hamide Burcu ÖZGÜVEN, Keşan Yusuf Çapraz Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Adil OĞUZHAN, Balkan Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Bülent AKYAY ile akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Balkan Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Bülent AKYAY açılış konuşmasında enstitü olarak 2018-2019 Eğitim Öğretim yılı Bahar döneminin son etkinliğini “Kuzey Yunanistan’da Erken Dönem (14.-16. Yy.) Osmanlı Eserleri” başlıklı bir konferansla tamamladıklarını belirtti. Enstitü faaliyetlerinin devam ettiğini, Üniversitemiz ev sahipliğinde Balkan Araştırma Enstitüsü işbirliğiyle 18-21 Eylül 2019 tarihleri arasında Edirne’de VII. Uluslararası Balkan Tarihi Sempozyumunu (UBTAS-7) gerçekleştirileceğinin haberini verdi. Selânik Aristotelio Üniversitesi Felsefe Fakültesi Tarih ve Arkeoloji Bölümü Üyesi Dr. Paschalis ANDROUDİS’i üniversitemizde ağırlamaktan dolayı memnuniyeti dile getiren Bülent AKYAY, adı geçen konuğa Yunanca hitap ederek konferansın başarılı ve faydalı geçmesini temenni ettiğini ifade etti.

Dr. Paschalis ANDROUDİS’in özgeçmişi ve çalışmaları hakkında verilen kısa bilgilerden sonra oldukça zengin bir görsel sunum ile birlikte “Kuzey Yunanistan’da Erken Dönem (14.-16. Yy.) Osmanlı Eserleri” isimli konferans başladı. Konferansı Yunanca gerçekleştiren Dr. ANDROUDİS, ilk olarak Trakya Üniversitesi’nde bulunmaktan dolayı memnuniyetini ve iki ülke arasında bilimsel faaliyetlerin artması yönünde iyi dileklerini dile getirdi. Konferansın Yunancadan Türkçeye tercümesi Balkan Araştırma Enstitüsü’nden Öğr. Gör. Utku KIRLIDÖKME tarafından gerçekleştirildi. Dr. ANDROUDİS Kuzey Yunanistan’ın Evros bölgesinden başlayarak, Dimetoka, Gümülcine, Serez, Yenice-i Vardar ve Selânik’te yer alan Osmanlı eserleri hakkında bilgiler verdi. Konunun oldukça geniş olması nedeniyle özet ancak doyurucu bilgiler vermeye çalışan konuşmacı, Gazi Evrenos Bey’in kurduğu Yenice-i Vardar şehri ve burada inşa ettiği kurumlar hakkında da bilgiler verdi. Yunanistan Kültür Bakanlığı tarafından Yunanistan genelinde Osmanlı eserlerinin korunması ve restorasyonu ile ilgili çalışmalar yapıldığını belirten Dr. ANDROUDİS, Yunanistan’da bulunan Osmanlı anıtlarının ve eserlerinin sanat tarihi açısından çok önemli olduğunu vurguladı.

Konferansın sonunda Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan TABAKOĞLU, Selânik Aristotelio Üniversitesi Felsefe Fakültesi Tarih ve Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Paschalis ANDROUDİS’e hediye ve plaket vererek kendisini gerçekleştirdiği konferans için tebrik etti.
Ek Resimler
Bu içerik 20.05.2019 tarihinde yayınlandı ve toplam 536 kez okundu.