“MAKEDONYA – YUNANİSTAN İLİŞKİLERİNDE İSİM SORUNU: GÜNCEL DEĞERLENDİRMELER” KONFERANSI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Enstitümüz tarafından düzenlenen ve Makedonya Cumhuriyeti Milli Güvenlik Konseyi üyesi Furkan ÇAKO’nun konuşmacı olarak katıldığı “Makedonya – Yunanistan İlişkilerinde İsim Sorunu: Güncel Değerlendirmeler” isimli konferans 26.11.2018 tarihinde Üniversitemiz İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Prof. Dr. Fehmi Yıldız konferans salonunda gerçekleştirildi.

Konferansa Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Erhan TABAKOĞLU, Edirne İl Emniyet Müdürü Ali Kemal KURT, Makedonya’nın Edirne Fahri Konsolosu Eser CEVAHİR, Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlker ALP, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayhan GENÇLER, Üniversitemiz öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Enstitü Müdürümüz Dr. Öğretim Üyesi Bülent AKYAY bugünkü konferansla birlikte Enstitümüzün toplam etkinlik sayısının 46’ya ulaştığını ifade ederek Balkan Araştırma Enstitüsü olarak Balkanlardaki güncel meseleleri bu tür etkinliklerle ele alıp değerlendirmeye devam edeceğimizi, bu bağlamda önümüzdeki dönemde Bosna Hersek konferansının düzenleneceğini belirtti. AKYAY, bu tür faaliyetlerinde Enstitümüze verdiği desteklerden dolayı Rektörümüze teşekkür etti. Daha sonra konferansa geçildi.

Bir dönem Makedonya’da devlet bakanlığı yapmış, şu anda da Makedonya Cumhuriyeti Milli Güvenlik Konseyi üyeliğini sürdüren Furkan ÇAKO, “Makedonya – Yunanistan İlişkilerinde İsim Sorunu: Güncel Değerlendirmeler” isimli sunumunda, iki ülke arasındaki isim sorunun tarihsel başlangıcından günümüze kadarki tarihsel ve diplomatik aşamalarını siyasi ve güncel açılardan değerlendirdi. Çako, Makedonya’nın önümüzdeki yıllarda da Balkanların gündeminde olacağının altını çizdi. 

Makedonya’nın Yugoslavya’dan bağımsızlığıyla birlikte başlayan isim sorununun Makedonya’nın iç ve dış siyasetinde yarattığı etkilere kronolojik olarak değinen ÇAKO, uluslararası toplumun da konuya ilişkin görüşlerini de aktararak, uluslararası toplumun çözüm önerilerine de değindi.

Makedonya’da 30 Eylül’de yapılan isim değişikliği referandumunun ardından yaşanan güncel gelişmeleri de anlatan ÇAKO, Makedonya’nın çok ciddi ve yoğun diplomatik ve siyasi faaliyet döneminden geçtiğini belirterek Balkan coğrafyasının gündeminden 2019 yılında da düşmeyeceğini ifade etti. Bu kapsamda 2019 yılında Makedonya’nın bağımsızlık tarihinin en önemli ulusal ve dış politika sınavlarını vereceğini belirtti. Makedonya’da meydana gelen gelişmelerin, iç ve dış siyasetin paralel şekilde ilerlemesi neticesinde olası bir gelişmenin sadece ülkeyi değil, Balkan coğrafyasını etkiyebilme seviyesinde olması Makedonya Cumhuriyeti’ni Balkan bölgesinde ve orada oluşturulan uluslararası sistemde herhangi bir ülke olmaktan çıkardığını söyledi. 

Bölgede birtakım belirsizliklerin var olduğuna dikkat çeken Çako, Makedonya açısından iki temel gelişmenin belirginlik kazandığını ifade ederek, “Birtakım belirsizlikler hem bölgede hem Türkiye’de hem başka coğrafyalarda var. Makedonya için konuşmak gerekirse iki temel gelişmenin şüphe bırakmayacak şekilde belirginlik kazandığını söyleyebilirim; 27 yıllık bağımsızlığımızdan sonra birincisi Makedonya Cumhuriyeti Anayasasını değiştirmek, ikincisi de bu değişiklikle birlikte Makedonya’nın da isminin değiştiğini söyleyebiliriz” dedi.

Konuşmasını bitirirken iki ülke arasında eğitim alanında da ilişkilerin günden güne gelişme göstermeye devam ettiğini vurgulayan Çako, özellikle Trakya Üniversitesi’nde okuyan Makedonyalı öğrencilerimizin ve burada bulunan Makedonyalı araştırma görevlilerinin sayısı, buradaki konumları ve üniversite yönetimi ve öğretim üyeleri tarafından kendilerine gösterilen ilgiyi çok büyük bir memnuniyetle karşıladıklarını söyledi.

Konferansın sonunda Rektörümüz Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ile Enstitü Müdürümüz Dr. Öğr. Üyesi Bülent Akyay, Furkan Çako’yu üniversitede ağırlamaktan mutluluk duyduklarını belirterek, Çako’ya plaket ve hediye verdi.
 
Ek Resimler
Bu içerik 19.12.2018 tarihinde yayınlandı ve toplam 606 kez okundu.