ÖĞRETİM ÜYEMİZİN "KOSOVA - İSTİKLALE GİDEN YOL" ADLI ULUSLARARASI SEMPOZYUMA KATILIMI

Trakya Üniversitesi Balkan Araştırma Enstitüsü, Balkan Siyaseti ve Uluslararası İlişkiler Anabilim dalından Dr. Öğr. Üyesi Yüksel HOŞ, Kosova'da Ali Hadri Tarih Enstitüsü, Tiran Tarih Enstitüsü ve Üsküp Arnavut Manevi ve Kültürel Mirası Enstitüsü işbirliği ile 11-12 Haziran 2019 tarihlerinde başkent Priştina'da düzenlenen "Kosova- Rruga drejt lirise" (Kosova- İstiklale Giden Yol) uluslararası konferansına Türkiye'den tek akademisyen olarak davet edilmiş ve tamamını Arnavutça olarak gerçekleştirdiği "Analizë politike dhe socio-kulturore e qasjes së medies Turke ndaj luftës së Kosovës për pavarësi" (Türk Medyası'nın Kosova'nın İstiklal savaşına yaklaşımının siyasi ve sosyo-kültürel analizi) adlı bildiri ve sunum ile katılmıştır.

Söz konusu sunumda, Kosova'da Türkiye ve Türkler aleyhindeki sayıca az, ancak maksadı belirli çevrelerce oluşturulan haksız ithamlar ve olumsuz algılara karşı Kosova Savaşı'nın Türk medyasında yer edişi tüm gerçekleri ve farklı yönleri ile izah edilmiş, Türkiye'deki farklı politik fraksiyonlara ait medya organlarının farklı haber başlıkları olduğu ve bu fraksiyonların hangi siyasi çizgide oldukları gösterilmiş, Türkiye'de mevcut yazılı ve görüntülü basının tek bir sesten oluşmadığına ve bunun demokrasinin ve fikir özgürlüğünün bir gereği olduğuna yönelik vurgu yapılmıştır. Bu vurgulamada, Türkiye'nin söyleminin, devletin resmi söylemi olduğu ve ana akım merkez medyada ve devlet televizyonunda bunun gözlemlenebileceği, Kosova'da Türkiye aleyhindeki kimselerin iki ülke dostluğuna karşı birkaç bin kişilik gazetelerin söylemleri ile değil, 3 milyona yakın basılan yazılı basın ve milyonlarca insanın izlediği görüntülü medyanın analizinin şart olduğu belirtilmiş ve bu analiz, sunumdaki örneklerle dile getirilmiştir.

1998 ve 1999 yıllarında Kosova'nın yüzleştiği acı olaylar, katliamlar ve soykırım derecesine varan orantısız savaş esnasında dönem şartlarının Dünyada mevcut bilgi kontaminasyonu içerisinde nasıl algılandığı, buna rağmen Türk Halkı'nın Kosova'nın bağımsızlık mücadelesine olan desteğinin ana hatları belirtilerek bu desteğin sebepleri üzerinde durulmuş ve her bir başlığın altı çizilmiştir. Kosova Arnavut medyası ve akademik camiasında yer eden sempozyum ve sunulan bildiri, algıların yerini akademik gerçeklere bırakması temennisi ile birlikte Kosova'nın bağımsızlığının Türkiye için bir gurur ve sevinç kaynağı olduğu ve Kosova'nın gücü ile huzurunun da Türkiye'nin gücü ve huzuruna katkı olduğu belirtilmiştir.
Bu içerik 21.06.2019 tarihinde yayınlandı ve toplam 462 kez okundu.