SREBRENICA SOYKIRIMI'NIN 28. YILINDA 30 CENAZE TOPRAĞA VERİLDİ

Bosna Hersek'in doğusunda bulunan Srebrenica kentinde Temmuz 1995'teki soykırımda öldürülen ve kimlik tespiti yapılan 30 cenaze daha bu sene toprağa verildi. 11 Temmuz öğleden sonra kılınan cenaze namazı öncesinde Srebrenica yakınlarında bulunan Potočari Anıt Merkezi'nde (boşn. Memorijalni centar) soykırımın 28. yıldönümü dolayısıyla anma düzenlendi.

1992-1995 Bosna Savaşı’nın ardından kayıpları bulmak için başlatılan çalışmalarda, yüzlerce toplu mezarlarda cesetlerine ulaşılan soykırım kurbanları, kimlik tespitinin ardından her yıl 11 Temmuz'da Potočari Anıt Mezarlığı'nda düzenlenen törenle toprağa veriliyor. Bu yılki törenin ardından anıt mezarlıkta toprağa verilen kurbanların sayısı 6 bin 751'e yükseldi.

1995 yazında Srebrenica'da yapılan soykırımın reşit olmayan dört çoçuk dâhil olmak üzere, 30 soykırım kurbanı 11 Temmuz 2023'te Potočari Anıt Merkezi'nde toplu cenaze töreninde toprağa verildi. Bu yıl toprağa verilen en genç soykırım kurbanı, öldürüldüğünde henüz 15 yaşında olan Elvir Salčinović’tir. Elvir, Baljkovica bölgesinde öldürülmüş, kalıntıları 2001 yılında Zvornik yakınlarındaki Liplje toplu mezarından çıkarılmıştır.

Elvir Salčinović’in yanı sıra, üç çocuğun cenazesi bu yıl toprağa verildi. Semir Đozić öldürüldüğünde 17 yaşındaydı. Cesedi, 2002 yılında Zvornik kenti yakınlarındaki Kamenica'da bulunan birçok toplu mezardan birinden çıkarıldı. Bu yıl ayrıca, 16 yaşındaki erkek çocuklar Mustafa Mekanić ve Esed Klempić de toprağa verildi. Mustafa'nın cesedi 2001 yılında Ravnica-Glogova toplu mezarından çıkarılırdı, Esed'in kalıntıları ise 2001 yılında Kamenica'daki bir toplu mezarda bulundu.

Bu sene toprağa verilen en yaşlı soykırım kurbanı, öldürüldüğünde 65 yaşında olan Nezir Muminović'tir. Nezir, 1995 yazında Zvornik bölgesinde kayboldu, cesedi 2007 yılında Kamenica bölgesinde mezardan çıkarıldı.

1995 yazında Bosnalı Sırp ordusu (boşn. VRS) BM tarafından korunmuş bölge olarak ilan edilen Srebrenica’ya "Krivaja ‘95" adlı bir askerî operasyon başlatmıştır. Söz konusu askerî operasyon sırasında Srebrenica ve Doğu Bosna Boşnaklarına karşı soykırım uygulanmış, aralarında çocuklar, kadınlar ve yaşlıların da bulunduğu en az 8372 sivil Boşnak vahşice öldürülmüştür. Bu yıl Srebrenica-Potočari’de düzenlenen törene Trakya Üniversitesi Balkan Araştırma Enstitüsü adına Enstitümüz Balkan Tarihi Anabilim Dalından Öğr. Gör. Enes TURBIC katıldı.
Ek Resimler
Bu içerik 12.07.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 324 kez okundu.