S
TİRAN’DA GERÇEKLEŞTİRİLEN BALKAN ÜNİVERSİTELER BİRLİĞİ (BUA) 2024 ULUSLARARASI KONFERANSINA ENSTİTÜMÜZ DR. ÖĞR. ÜYESİ ENES TURBIC PANELİST OLARAK KATILDI
Tiran Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen Balkan Üniversiteler Birliği (BUA) sekizinci toplantısında ''Balkanlar'ın Avrupa Entegrasyon Süreci'' ve ''Balkanlar’da Turizmde Tanıtım'' panelleri düzenlendi.
BUA 8. Toplantısı kapsamında uzmanlar ''Balkanlar'ın Avrupa Entegrasyon Süreci''ni tartıştı. Panelin özel konuğu ise İtalya eski Dışişleri Bakanı, eski Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi, Avrupa Koleji Rektörü Federica Mogherini oldu.
Tiran Üniversitesi Avrupa Çalışmaları Enstitüsü üyesi Prof. Dr. Gentian Elezi‘nin moderatörlüğünü üstlendiği ilk panelde Bükreş Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Marian Preda, Bükreş Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve UNICA (Avrupa Başkent Üniversiteleri Birliği) Başkanı Doç. Dr. Sorin Costreie, Kosova İşletme ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Edmond Hajrizi ve Trakya Üniversitesi Balkan Araştırma Enstitüsü öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Enes Turbic konuşmacı olarak yer aldı.
Dr. Öğr. Üyesi Turbic konuşmasında, Batı Balkanlar'ın 1990’ların sonundan bu yana Avrupa yolunda ilerlediğine dikkat çekti. Turbic, halen AB üyesi olmayan eski Yugoslavya ülkelerinden Sırbistan'ın 2009'dan, Karadağ'ın 2012'den, Bosna Hersek'in ise 1 Mart 2024'ten bu yana aday olduğuna dikkat çekti. Etkileşim açısından bakıldığında, ana yollardan birinin bölgesel iş birliği olduğunu söyleyen Turbic, Balkan ülkelerinde var olan benzerliklerin daha iyi iş birliğine ulaşmanın harika bir yolu olduğunu belirtti. Özellikle yemek, kültür, misafirperverlik ve yaşam tarzındaki benzerliklere vurgu yapan Turbic, somut bölgesel iş birliği konusunda Dışişleri Bakanlıkları Ağı ve Niş'teki Politeia okulu örneklerini verdi. Turbic, ''Böylece 14 Mart 2024 tarihinde Bosna Hersek Dışişleri Bakanlığı, Batı Balkanlar Dışişleri Bakanlıkları'nın (WB6) ilk koordinasyon ve hazırlık toplantısına ev sahipliği yaptı'' dedi. Buna ek olarak Turbic, Niş şehrinde yer alan Demokrasi Merkezi Vakfı’nın, Batı Balkanlar bölgesindeki sivil toplum ortak kuruluşlarıyla iş birliği yaparak 6-12 Temmuz 2023 tarihleri arasında "Politeia Gençlik Katılımı Bölge Okulu"nu düzenlediğini ekledi. Turbic ayrıca mevcut iki sürecin (Berlin ve Açık Balkanlar) bir tür bölgesel iş birliğini temsil ettiğini ifade ederek, üniversite diplomalarının tanınması konusunda özellikle Berlin sürecine değindi. ''Eğitim alanında bölgesel iş birlikleri söz konusu olduğunda BUA, Karadeniz ve Alpe Adria Üniversiteler Birliği gibi birlikler çok önemli bir rol oynamaktadır. Sözü edilen birliklerin düzenlediği bu ve benzeri konferansların avantajları ve olumlu yönleri; tanışma, bağlantı kurma ve yeni projeler ortaya koymaktır'' diyen Turbic, iş birliğinin her türlü başarının anahtarı olduğunu söyleyerek konuşmasını tamamladı.
Ek Resimler
Bu içerik 01.07.2024 tarihinde yayınlandı ve toplam 303 kez okundu.