“TUNA’DAKİ SON KALE: ADAKALE” PANELİ VE “NESİLDEN NESİLE ADAKALE” SERGİSİ

Enstitümüzce düzenlenen ve Araştırmacı Yazar Yıldırım Ayanoğlu’nun konuşmacı olarak yer aldığı “Tuna'daki Son Kale: Adakale” Paneli ve Başak Balkan’ın kuratörü olduğu “Nesilden Nesile Adakale” Sergisi 03 Mayıs Perşembe günü Balkan Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. Programa, Enstitüsü Müdürümüz Dr. Öğr. Üyesi Bülent Akyay, Enstitü Müdür Yardımcımız Dr. Öğr. Üyesi Sabri Can Sannav, Araştırmacı Yazar Yıldırım Ağanoğlu, Adakale’den Hatıraları ile Erol Balkan, Necibe Hastürk Başçı, Pervin Halimoğlu ile akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Bu etkinlik ile Adakale Üniversitemiz çatısı altında ilk kez bilimsel bir ortama taşınarak akademisyenler ile öğrencilerden oluşan kalabalık bir akademik ortamda değerlendirildi.

Enstitü Müdürümüz Dr. Öğr. Üyesi Bülent Akyay’ın panel içeriği ve konuşmacılar hakkında bilgiler vermesinin ardından Dr. Öğr. Üyesi Bekir Yüksel Hoş’un moderatörlüğünde başlayan panelde Araştırmacı Yazar Yıldırım Ağanoğlu, Adakale’nin tarihi, demografik yapısı, fiziksel ve coğrafi özellikleri, turizmi, dil ve din özellikleri hakkında bilgiler verdi.

Ağanoğlu konuşmasında Osmanlı ülkesinde turizm ile geçinen ilk adanın Adakale olduğunu belirterek bu yüzden objektiflere en çok yansıyan adanın da Adakale olduğunu ifade etti. 1913 tarihli nüfus defterlerinin ilk ve son nüfus kayıtları olduğundan söz eden Ağanoğlu “Nahiye’nin kurulduğu 1867 yılından 1923 yılına kadar bayrağımızın dalgalandığı Adakale ilk Cihan Harbi’nin ardından Sırbistan ve Romanya arasında Adakale halkı tarafından yapılan oylama neticesinde Romanya’ya bağlandı. Lozan görüşmeleri sırasında İsmet İnönü Paşa adada sahiplik iddia ederek Firuz Beyi Nahiye Müdürü olarak gönderse de kentin yeni sahipleri Romenler tarafından geri gönderildi.” dedi.

Sultan II. Abdülhamid tarafından adadaki dul kadınlara yardım yapıldığını da anlatan Ağanoğlu bu kadınlardan ikisinin Hıristiyan olduğunu söyledi. Hıristiyan nüfusunun adada az olduğunu ve adanın Romanya’ya geçtikten sonra da bu oranın değişmediğini belirten Ağanoğlu, adada ev inşa edemeyip kale kemerlerine yerleşen halkın nüfusun %28’ini oluşturduğundan bahsetti. Ağanoğlu son olarak 1970 yılında yapılan baraj nedeniyle adanın tamamen sular altında kaldığını söyleyerek katılımcılardan gelen soruları kabul etti.

Panelin devamında Adakale’de doğmuş, büyümüş ve Türkiye’ye göç etmiş katılımcılardan Erol Balkan, Necibe Hastürk Başçı ve Pervin Halimoğlu Adakale’de geçen çocukluk yıllarını, anılarını, oynadıkları oyunları, eğitim hayatlarını ve göçleri sırasında yaşadıkları sıkıntıları anlattılar.

Program sonunda Enstitüsü Müdürümüz Dr. Öğr. Üyesi Bülent Akyay tarafından konuşmacılara plaketleri takdim edildi.

Kuratör Başak Balkan da düzenlemiş olduğu sergi hakkında bilgiler verdikten sonra Adakale’yi nasıl tanıdığını, bu sergiyi hazırlamaya nasıl karar verdiğini ve bu sırada yaşadıklarını anlattı.
“Nesilden Nesile Adakale” fotoğraf sergisi açılışının ve gezilmesinin ardından program sona erdi.
 
Ek Resimler
Bu içerik 14.05.2018 tarihinde yayınlandı ve toplam 702 kez okundu.