YUNANİSTAN (BATI TRAKYA), BULGARİSTAN VE MAKEDONYA TÜRKLERİNİN EĞİTİM, BASIN VE DİNİ DURUMLARI ÇALIŞTAY METİNLERİ ENSTİTÜ YAYINIMIZ OLARAK BASILDI

2017 yılında Trakya Üniversitesi Balkan Araştırma Enstitüsü tarafından düzenlenmiş olan Yunanistan’daki Batı Trakya Türkleri ile Bulgaristan ve Makedonya Türklerinin eğitim, din ve basın alanındaki hak ve özgürlüklerinin farklı yönleriyle ele alındığı çalıştayların metinleri kitaplaştırılarak Enstitü yayınımız olarak basıldı. Yunanistan, Makedonya ve Bulgaristan’dan gelen Türk toplumu mensubu kişilerin bölgeden aktardıkları bilgiler ve ele alınan konu başlıklarındaki güncel durumlarla ilgili bu yayın, soru cevap bölümlerindeki tartışmaların da katkısıyla Türklerin oralardaki sosyokültürel yaşantısının dünü ve bugününe ışık tutarak ifade edilen öneriler ışığında onların bulundukları ülkelerdeki geleceklerine dair projeksiyonlara önemli katkı sunmaktadır.

İlk olarak 25 Şubat 2017 tarihinde gerçekleşen Batı Trakya Türkleri çalıştayında eğitim alanındaki sorunlar ön plana çıkmış, kapanan Türk azınlık ilkokullarına değinilmiş ve Türkçenin bölgedeki varlığının geçmiş ve geleceği hakkında görüşler paylaşılmıştır. Ayrıca, Türklerin dini özgürlüklerine yönelik eski ve yeni sorunlar paylaşılmış, müftülük, vakıflar ve Osmanlı mirası yapılarla ilgili son gelişmeler değerlendirilmiş, Gümülcine ve İskeçe’deki Türkçe yazılı basınla ilgili temel konu ve sorunların altı çizilmiştir.

11 Mart 2017 tarihinde Bulgaristan Türkleri ile ilgili çalıştayda Bulgaristan’da seçmeli olarak devlet okullarında sunulan anadili Türkçe dersi hakkındaki sorunlar ön plana çıkmış, Türk dilinin bölgedeki tarihi varlığının korunması adına bu yönde atılması gereken adımlar belirtilmiş ve Türkçe basın yayın konusundaki hususlar ifade edilmiştir. Dini özgürlükler bağlamında Bulgaristan Başmüftülüğü ekseninde yaşanan gelişmeler değerlendirilmiş, Türklere ait vakıf mallarının iadesi veya restorasyonu ile ilgili hususlar ve Türklere ait dini okullarla ilgili meseleler ve dini eğitim analiz edilmiştir.

Üçüncü olarak 27 Ekim 2017 tarihinde gerçekleşen Makedonya Türkleri ile ilgili çalıştayda 2001 Ohri Çerçeve Anlaşması’nın Türkler adına anlam ve önemi vurgulanmış, ülkenin kurucu unsuru olarak kabul edilen Türklerin anayasa ve yasalardaki hak ve özgürlüklerinin altı çizilmiştir. Anadili Türkçe’nin ve Türkçe basınla ilgili konuların ele alındığı toplantıda, Türkçe’nin farklı alanlardaki varlık ve görünürlüğü sorgulanmıştır. Ayrıca, ülkedeki İslam ve Müslümanlık ile ilgili farklı konular ele alınmış olup Türklere ait sivil toplum kuruluşlarının anlam ve önemi vurgulanmıştır.
Ek Resimler
Bu içerik 20.09.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 318 kez okundu.