BALKAN ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ BALKAN TARİHİ ANABİLİM DALI’NDAN ÖĞR. GÖR. DR. ENES TURBIC 11 TEMMUZ 2023 TARİHİNDE TRT TÜRKİYE’NİN SESİ RADYOSU’NA KONUK OLDU

Trakya Üniversitesi Balkan Araştırma Enstitüsü Balkan Tarihi Anabilim Dalı’ndan Öğr. Gör. Dr. Enes TURBIC, TRT Türkiye’nin Sesi Radyosu’nda konuk oldu. 11 Temmuz 2023 tarihinde Bosna Hersek’in Srebrenica kentinden Ankara’ya canlı bağlanan TURBIC, Srebrenica, Srebrenica Soykırımı, Bosna Savaşı ve o ülkede 1990’lı yıllarda meydana gelen tüm olaylar hakkında konuşmanın oldukça zor olduğunu dile getirdi ve Balkanlar’da Boşnaklara, Türklere ve oradaki tüm Müslümanlara yapılan katliamları ve soykırımların unutulmayacağını, unutturulmayacağını da ekledi.

Öğr. Gör. Dr. Enes Turbic, 1992-1995 Bosna Savaşı sırasında 150 bin kişinin hayatını kaybetiğini, onların çoğunun Boşnak olduğunu ve modern savaş tarihinin en uzun kuşatması olarak kabul edilen Saraybosna kuşatmasında 1.601'i çocuk olmak üzere 14 bin sivilin öldürüldüğünü hatırlattı. Turbic, ‘’Bosna Savaşı sırasında bir milyon kişi de sürgün edilmiştir. Bu yüzden günümüzde Boşnaklar ABD, Almanya, Avustralya, Avusturya, Kanada ve İsveç gibi ülkelerde de yaşamaktadır. Kuzey ve Doğu Bosna Hersek topraklarında Boşnak nüfusu artık neredeyse kalmadı. Banja Luka, Prijedor, Prnjavor, Doboj, Bijeljina, Višegrad, Foča, Srebrenica gibi kentlerimizde Boşnak nüfusu savaş öncesi %50-%60 iken, günümüzde bu rakam %5-%6’ya düştü. Yukarıda ismi geçen şehirlerde etnik temizliği yapıldı, soykırım da gerçekleştirildi. 1995 yılında Srebrenica’da yaşanan olaylar, bunlardan biridir. 1992-1995 Bosna Savaşı’nın ardından kayıpları bulmak için başlatılan çalışmalarda, yüzlerce toplu mezarlarda cesetlerine ulaşılan soykırım kurbanları, kimlik tespitinin ardından her yıl 11 Temmuz'da Potočari Anıt Mezarlığı'nda düzenlenen törenle toprağa veriliyor. Bu yılki törenin ardından anıt mezarlıkta toprağa verilen kurbanların sayısı 6 bin 751'e yükselecek’’ dedi.

Turbic ayrıca, 1995 yazında Srebrenica'da yapılan soykırımında reşit olmayan dört çoçuk dâhil olmak üzere, 30 soykırım kurbanı bugün Potočari Anıt Merkezi'nde toplu cenaze töreninde toprağa verileceğini, bu yıl toprağa verilecek en genç soykırım kurbanının, Baljkovica bölgesinde öldürüldüğünde henüz 15 yaşında olan Elvir Salčinović’in olduğunu, kalıntılarının 2001 yılında Zvornik yakınlarındaki Liplje toplu mezarından çıkarıldığını da sözlerine ekledi.
Bu içerik 02.10.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 118 kez okundu.